Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinnliga läkare tvingas använda rockar för män

Publicerad: 7 november 2008, 13:48

De kvinnliga läkarna i Landstinget i Värmland anvisas nu unisexrockar med dålig passform och långa ärmar. Ett nytt textilavtal med Västra Götaland ligger bakom rockbytet.


När allmänläkaren Vendela Englund Burnett skulle hämta en ny läkarrock i textilförrådet härom veckan fick hon veta att ”läkarrock, dam” hade utgått. I stället anvisades hon en ”unisexrock”, modell större. Inget för Vendela Englund Burnett, som är 1.58 lång.

– Den minsta storleken, 46, ska motsvara damstorlek 38 men det gör den inte. Den är som ett mansknäppt tält och har jättelånga ärmar, berättar Vendela Englund Burnett som vänt sig till sina chefer och till textilförrådets ansvariga för att få veta vem som beslutat att kvinnliga läkare ska gå omkring i rockar som på intet sätt passar.

– De här rockarna är dubbelfel. För det första är det mansrockar, man befäster alltså normen att läkaren är en man. Trots att ju majoriteten av de nya läkarna är kvinnor. För det andra är det av hygienskäl helt förkastligt att erbjuda oss rockar som har ärmar som räcker långt nedanför fingertopparna, säger Vendela Englund Burnett.

Nyordningen i textilförråden beror på att Landstinget i Värmland nyligen ingick ett samverkansavtal om textilier med Västra Götalandsregionen som har samma rocksystem med läkarrockar i så kallad unisexmodell.

– I Västra Götaland går det bra med de här rockarna, men här i Värmland är det tydligen lite speciellt, säger Marita Hagberg, textilkonsulent på upphandlingslogistik i Landstinget i Värmland.

Hon har fått några få reaktioner på de nya rockarna från kvinnliga läkare som klagat.

– Men läkarrockarna ska ju bort. Av hygienskäl ska sjukvårdspersonalen ha kortärmat, men läkarna vill ha kvar rockarna. De unisexrockar som vi nu har är inte alls så stora och det finns alternativ, sjuksköterskerockarna är till exempel mindre i storlekarna, säger Marita Hagberg.

Men någon sjuksköterskerock vill Vendela Englund Burnett inte ta på sig.

– De har snedställda fickor som är för små. Dessutom är rocken en markör inför patienten. De ska kunna se på vår klädsel om det är en läkare eller en sjuksköterska som de talar med, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News