Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kvinnliga studenter tar oftare examen på vårdutbildningar

Publicerad: 2 december 2009, 13:57

Apotekarprogrammet är en av de utbildningar inom vårdområdet där könsskillnaderna är som störst, enligt en rapport från Högskoleverket. Utbildningen är dessutom den med lägst examensfrekvens inom vårdområdet.


Högskoleverket har undersökt examensfrekvens, det vill säga hur stor andel av studenterna som plockar ut sitt examensbevis, på olika yrkesutbildningar. De flesta utbildningar med hög examensfrekvens är sådana som leder till yrken där legitimation krävs, alltså framför allt vårdyrken.

Nästan alla yrkesutbildningar inom vårdområdet har hög examensfrekvens, vilket innebär att minst 80 procent av dem som påbörjat utbildningen tar ut sin examen. Endast apotekarutbildningen har en lägre examensfrekvens, 73 procent. Högst examensfrekvens bland yrkesutbildningarna inom vårdområdet har barnmorskeutbildning, 91 procent.

Rapporten visar också att kvinnornas genomsnittliga examensfrekvens är nästan 20 procent högre än männens. Det beror delvis på att de utbildningar med högst examensfrekvens – framförallt utbildningar till vårdyrken – domineras av kvinnor. Men enligt rapporten räcker inte denna förklaring då kvinnorna har högre examensfrekvens även när man tittar på varje utbildning för sig.

Inom vårdområdet är skillnaderna mellan kvinnors och mäns examensfrekvens störst på apotekarutbildningen och arbetsterapeututbildningen. För båda utbildningarna gäller att kvinnorna har 14 procentenheter högre examensfrekvens. Minst könsskillnad gällande examensfrekvens, 4 procentenheter, har läkarutbildningen.

Läs även:

”Mått för genomströmning i utbildning på grund- och avancerad nivå” (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev