Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinnokliniker tveksamma till att mer pengar räcker

Publicerad: 25 oktober 2013, 08:00

Mer pengar till förlossningsvården i Stockholm ska ge fler barnmorskor. Frågan är om det får avsedd effekt.


Ersättningen inom vårdval förlossning i Stockholms läns landsting höjs med 1,8 procent, motsvarande 20 miljoner kronor. Pengarna ska bidra till personalförstärkningar, enligt landstinget.

Men tillskottet räcker inte långt, anser verksamheterna.

– Det är för lite. Det kompenserar inte ens för de löneökningar som vi haft de senaste tre åren, säger Ingela Wiklund, tillförordnad vd på BB Stockholm.

Agneta Zellbi, verksamhetschef på kvinnokliniken vid Södersjukhuset, instämmer.

– Och eftersom vi samtidigt har ett effektiviseringskrav på 2 procent så kommer det bli svårt att öka bemanningen, säger hon.

I det nya regelverket för vårdval förlossning, som börjar gälla vid årsskiftet, finns flera nya kvalitetskriterier som klinikerna måste klara av för att få del av en mindre del av ersättningen, motsvarande 2 procent. Bland annat ska den födande mamman ha kontinuerligt stöd av barnmorska under den aktiva fasen, något som barnmorskorna ibland har svårt att hinna med.

– Det är ju bra att det står inskrivet, men för att klara detta måste vi vara fler barnmorskor, säger Elisabet Ulén, aktiv i barnmorskeupproret som larmat om brister i förlossningsvården i Stockholm.

Ingela Wiklund – som även är ordförande Barnmorskeförbundet – ser positivt på kvalitetskraven men är undrande över hur klinikerna ska redovisa måluppfyllelsen.

– Något system för att rapportera kvalitén finns nämligen inte.

Men detta är något som hälso- och sjukvårdsförvaltningen kommer att stå för.

– Vi ska ge instruktioner för hur måluppfyllelsen ska redovisas, säger Leif Karnström, avdelningschef för somatisk specialistvård.

Han ser höjningen av ersättningen till förlossningarna som ”berättigad”.

– Den ger verksamheterna en ökad möjlighet att stärka bemanningen. Dessutom är ersättningen prestationsbaserad vilket betyder att man får mer pengar ju fler förlossningar man gör.

Hur länge det nya avtalet kommer att gälla är ovisst. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har inlett ett arbete som ska resultera i så kallad vårdepisodersättning för förlossningsvården. Det betyder att ersättningen ges för en bestämd vårdkedja. Det kan vara från mödravård till mammans besök efter förlossningen eller från förlossning till eftervård.

– Vi jobbar för fullt med detta. När det kan vara klart kan jag inte säga ännu. Men vi vill ta upp detta så snart som möjligt, säger Leif Karnström.

Det nya ersättningsavtalet har skyndats fram för att villkoren ska vara klara när den nya förlossningskliniken på Sophiahemmet förväntas ansöka om att delta i vårdvalet, från mars 2014. Dock kommer kliniken inte kunna ta emot de mer komplicerade fallen.

Om ytterligare några år, 2017, planeras ytterligare en förlossningsklinik öppna på S:t Görans sjukhus.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News