Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinnor deltar lika ofta i läkemedelsprövningar som män

Publicerad: 7 mars 2005, 15:19

Det är en myt att kvinnor inte deltar i läkemedelsprövningar lika ofta som män. 80 procent ansökningarna om läkemedelsprövningar som bedömdes av Läkemedelsverket under 1990-2000 gällde båda könen, enligt en granskning som verket har gjort.


Om ett läkemedel ska användas av båda könen måste både män och kvinnor ingå i de kliniska prövningarna av läkemedlet. Att kvinnor skulle vara underrepresenterade i prövningarna är en missuppfattning, som beror på att läkemedelsbolagen och myndigheterna inte har informerat tillräckligt om hur regelverket för de kliniska prövningarna verkligen ser ut, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Tidiga studier på friska försökspersoner görs av säkerhetsskäl i första hand på män. Anledningen är att forskarna i ett tidigt skede är osäkra på om läkemedlet är säkert att använda under graviditet. I de fall där endast män har ingått i de inledande studierna, görs kompletterande studier på kvinnor i en senare fas.

För att få genomföra en klinisk prövning måste läkemedelsföretaget först ansöka om tillstånd från Läkemedelsverket. De läkemedelsprövningar, med patienter, som bedömdes av Läkemedelsverket under åren 1990, 1995 och 2000 gällde till 80 procent både män och kvinnor. I övrigt handlade prövningarna om sjukdomar som bara drabbar ena könet, till exempel prostataförstoring eller bröstcancer.

Vid granskningen av ett nytt läkemedel tas hänsyn till läkemedlets effekt och hur det tas om hand av kroppen.   Om det finns skillnader i hur kvinnor och män omsätter läkemedlet, granskas vilken inverkan detta kan ha på  läkemedlets effekt och biverkningar. När det finns betydelsefulla skillnader mellan könen ska detta anges.

De skillnader som finns i läkemedlets effekt beror oftare på kroppsvikt än på kön. De är oftare större mellan unga och gamla respektive friska och sjuka av samma kön.

  läkemedlets effekt och biverkningar. När det finns betydelsefulla skillnader mellan könen ska detta anges.     De skillnader som finns i läkemedlets effekt beror oftare på kroppsvikt än på kön. De är oftare större mellan unga och gamla respektive friska och sjuka av samma kön.   Mia Wärngår

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev