lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinnor får designade knän i Dallas

Publicerad: 18 juli 2006, 08:58

Kvinnliga patienter i Dallas, USA, får nu knäimplantat speciellt designade för kvinnors anatomi.


Implantaten är gjorda efter tre vetenskapligt belagda skillnader i formen mellan kvinnor och mäns knän. Traditionellt har kvinnors och mäns implantat sett likadana ut. De har varit designade efter mäns anatomi, och har ibland gett upphov till smärta och en känsla av obehag hos de kvinnor som fått nya knän.

De nya implantaten, som godkänts av USA:s motsvarighet till läkemedelsverket, the Food and Drug Administration, skiljer sig från de traditionellt manliga implantaten på tre sätt:

- Smalare. Vanligtvis utformas implantat efter måttet "framifrån och bak". Men eftersom kvinnors knän är smalare än mäns så kan ett implantat som passar på den ledden ändå vara för brett och "hänga ut" över sidorna på benet.

- Tunnare. Kvinnors knän är i regel mindre utstickande än mäns, och de traditionella implantaten kan kännas klumpiga och knöliga för kvinnor.

- Vinklingen. Kvinnors lårben fäster vid skenbenet i en annan vinkel än hos män, eftersom kvinnor har bredare höfter. Implantaten tar hänsyn till vinkeln och låter den artificiella knäskålen löpa över lårbenets ände på ett sätt som tillåter ett kvinnligare rörelsemönster.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev