Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinnor kan få betala för spiral

Publicerad: 21 december 2005, 12:03

Kvinnor ska betala för kopparspiral och pessar. På så sätt kan landstingen spara pengar som kan användas för subventionering av p-piller till unga kvinnor. Det föreslår Socialstyrelsen i en ny en rapport.


Det är upp till varje landsting att besluta hur de vill subventionera kostnaderna för preventivmedel till ungdomar. Hur mycket unga kvinnor behöver betala för p-piller varierar därför stort landstingen emellan. I några landsting, som Landstinget Blekinge och Region Skåne, är p-piller gratis medan de som bor i Västerbottens läns landsting får betala hela kostnaden själva. I Stockholms läns landsting är maxpriset för p-piller 60 kronor per år medan de på Gotland kostar 300 kronor. Landstingens olika system för subventionering av p-piller är kort sagt en djungel av olika regler som innebär stora variationer för den enskilde.

För att i någon mån förbättra möjligheten för landstingen att öka subventioneringen av p-piller föreslår Socialstyrelsen i en rapport till regeringen att kopparspiral och pessar blir avgiftsbelagda. Dessa båda preventivmetoder är, enligt en lag från mitten av 70-talet, kostnadsfria.

- Metoderna har fått allt mindre betydelse och används företrädesvis av äldre kvinnor som rimligen bör kunna betala för dem. Vi ifrågasätter om staten ska fortsätta att subventionera kopparspiraler och pessar, säger Anders Hedberg, projektledare för rapporten på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsens beräkningar skulle landstingens kostnader för p-piller minska med 10 procent om året om kopparspiral och pessar belades med avgift. "Effekten på p-piller priset skulle alltså bli förhållandevis liten", konstaterar Socialstyrelsen.

Räcker ert förslag för att få landstingen att öka subventionerna?  - Vårt uppdrag var att komma med förslag som inte skulle öka kostnaderna för samhället, säger Anders Hedberg.   Rapporten visar också att landstingen skulle spara 2,8 miljoner kronor årligen för varje procents minskning av aborttalet genom att satsa på preventivmedel  - Detta borde vara ett incitament för landstingen att satsa på preventivmedel, tycker Anders Hedberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev