Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinnor med diabetes har högre risk för hjärtdöd

Publicerad: 20 februari 2005, 12:28

Kvinnor med diabetes har en mycket högre risk än diabetessjuka män att dö av hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie som i förra veckan presenterades vid International Conference on Women, Heart Disease and Stroke i Orlando, USA. Resultaten publiceras även i den senaste utgåvan av tidskriften Circulation.


De australiensiska forskarna, som arbetar vid Georg Institute for International Health i Sydney, har i sin analys använt befolkningsstudier med mer än 450000 deltagare. De fann att risken för en kvinna att dö i hjärt-kärlsjukdom är 2,5 gånger större om hon lider av diabetes än om hon inte gör det. För män med diabetes var risken för hjärtdöd fördubblad, jämfört med män som inte är diabetessjuka.

Detta innebär, enligt forskarna, att kvinnor med diabetes har en relativ riskökning på mer än 50 procent att dö i hjärt-kärlsjukdom, jämfört med män med diabetes.

Resultaten baserar sig på sammanlagt 60 olika studier från nio olika länder i Asien och Stilla havs-området, däribland Kina, Japan, Nya Zeeland och Australien.

Omkring 5 procent av alla deltagare led av diabetes, antingen självrapporterad eller verifierad med fasteglukosvärde. Forskarna kunde justera resultaten för andra riskfaktorer som rökning, kolesterolvärde, blodtryck och ålder.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev