söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinnor mer tveksamma till kliniska prövningar

Publicerad: 21 maj 2007, 13:37

Kvinnor är mer skeptiska till att delta i kliniska prövningar än män. Det visar en kartläggning som publiceras i det senaste numret av tidskriften Archives of Internal Medicine.


I studien efterliknades en rekrytering till en klinisk läkemedelsprövning på hjärt-kärlområdet. Syftet var att undersöka könsskillnader i benägenheten att delta i prövningarna, uppfattad risk med att delta och tilltro till den medicinska expertisen bakom studierna.

De kvinnor som deltog i studien bedömde risken att råka ut för oönskade effekter, exempelvis hjärtinfarkt, som större än män. 33,1 procent av de tillfrågade männen var villiga att delta i studien, jämfört med 28,7 procent av kvinnorna. Kvinnorna var dock mindre misstänksamma mot den medicinska expertisen bakom studien än männen. Möjlighet till ekonomisk ersättning ökade kvinnors vilja att delta i större utsträckning än mäns.

Studien omfattade 783 personer vid 13 studiecentra i USA och leddes av forskare vid Harvard School of Public Health och vid flera amerikanska lärosäten.

Archives of Internal Medicine 2007;167: 905-912

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev