Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinnor som nekades studieplats får skadestånd

Publicerad: 22 februari 2010, 13:19

Kvinnor som nekades studieplats får skadestånd

Foto: Lunds universitet.

Lunds universitet betalar nu skadestånd till 24 kvinnor som stämde lärosätet för könsdiskriminering när de nekades plats på psykologutbildningen.


De 24 kvinnorna sökte till utbildningen inför höstterminen 2008 med sina folkhögskolebetyg. Från den urvalsgruppen antogs bara män. Orsaken var att universitetet eftersträvade en jämn könsfördelning bland studenterna.

Strax före årsskiftet slog Svea hovrätt fast att Sveriges lantbruksuniversitet gjort sig skyldigt till olaglig könsdiskriminering genom att anta studenter till veterinärutbildningen enligt en liknande modell. Efter det har Lunds universitet valt att träffa en överenskommelse med de 24 kvinnorna som innebär att de får 35 000 kronor var i skadestånd.

Antagningsreglerna till psykologprogrammet ändrades redan förra året.

– Vi kommer att arbeta vidare med jämställdhet framöver, men på andra sätt. Det är viktigt för studenterna själva men också för hela vårt samhälle att det finns en balans mellan könen på utbildningarna och i arbetslivet, säger universitetets rektor Per Eriksson i ett pressmeddelande.

Positiv särbehandling som gynnar män tillämpas även vid antagningen till flera läkarutbildningar. Tidigare i år flaggade högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (fp) för att den möjligheten ska tas bort genom en lagändring.

Relaterat material

Könskvotering stoppas vid antagning till läkarutbildning

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev