fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinnor underrepresenterade i Nobelprisen

Publicerad: 9 december 2016, 08:03

2014 vann May-Britt och Edvard Moser Nobelpriset i medicin eller fysiologi.

En ny granskning av Vetenskapsradion visar att kvinnor är underrepresenterade som Nobelprisvinnare – men det gäller inte för medicinpriset.


Nobelprisen brukar delas ut till äldre forskning och historiskt sett har forskarvärlden varit mansdominerad. Den låga andelen kvinnliga Nobelpristagare förklaras ofta just så, att det handlar om en eftersläpning. Men det verkar inte riktigt räcka som förklaring.

Sveriges Radios Vetenskapsradion har jämfört alla Nobelpris som gått till forskning utförd efter 1980, och hur många kvinnor som då stått som pristagare, med hur väl representerade kvinnor varit inom dessa fält under samma tidsperiod. Det sistnämnda har man gjort genom att titta på hur stor andel kvinnor som finns bland de mest citerade forskarna.

Om förklaringen om eftersläpning stämmer borde andelen kvinnliga toppforskare och andelen kvinnliga pristagare stämma överens. Men det gör den inte, visar granskningen. I tre av fyra priskategorier, fysik, kemi och ekonomi, är kvinnorna underrepresenterade. Medicinpriset är ett undantag, där är andelen pristagare fler än andelen toppforskare.

– Det är mer än bara eftersläpning som ligger till grund för detta. Jag tror att citeringarna faktiskt underestimerar hur bra kvinnor är. Kvinnors artiklar hamnar ofta inte i lika bra tidningar och blir inte lika citerade som artiklar skrivna av män, säger Pernilla Wittung Stafshede, professor och avdelningschef för kemisk biologi på Chalmers Tekniska Högskola, som alltså tror att underrepresentationen kan vara ännu större.

Siffror från granskningen

Andel kvinnliga toppforskare och andel Nobelpris till kvinnor

Fysik 5,5 procent 0 procent

Kemi 6 procent 2,6 procent

Ekonomi 10 procent 3,8 procent

Medicin 12,6 procent 18,2 procent

Källa: Vetenskapsradion

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev