Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kyla ger bättre återhämtning efter hjärtstillestånd

Publicerad: 18 maj 2006, 10:08

Det räcker sannolikt att kyla ner en person med två grader efter ett hjärtstillestånd för minska risken för hjärnskador, visar ny amerikansk forskning.


Det är forskare vid University of Pittsburgh i USA som dragit den slutsatsen efter försök på råttor. Sedan tidigare är det känt att nedkylning med fyra grader gör att personer som återupplivats efter hjärtstillestånd klarar sig bättre.

De nya resultaten presenteras i dag, torsdag, på det årliga mötet för Society for Academic Emergency Medicine i San Fransisco. De publiceras även i majnumret av tidskriften Academic Emergency Medicine.

I studien försatte forskarna råttor i hjärtstillestånd och sedan återupplivade de dem. Därefter kontrollerades neurologiska värden hos råttorna. Det visade sig att de råttor som kyldes ner med två till fyra grader under den första dagen efter återupplivning återhämtade sig ungefär lika bra. De som inte kyldes ner alls klarade sig sämre.

Hjärnskador är en viktig orsak till att personer som räddats med hjärt-lungräddning efter hjärtstillestånd avlider. Men behandling med nedkylning används sällan då det finns logistiska svårigheter att genomföra terapin på de flesta sjukhus. Att kyla ner en person med två grader är en enklare procedur än att kyla ner en person med fyra grader.´

Charlotte Wikholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev