Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kyla hjälpte inte barn med traumatisk hjärnskada

Publicerad: 5 Juni 2008, 09:56

Att kyla ned kroppen förbättrar inte chanserna att bli bra efter en svår traumatisk hjärnskada – i stället verkar risken att barnen ska avlida öka. Detta enligt en kanadensisk studie.


I djurförsök har nedkylning, hypotermi, visat sig öka överlevnad och minska de neurologiska skadorna efter traumatisk hjärnskada. Men enligt forskarna bakom den aktuella studien har det varit oklart om barn med svåra hjärnskador blir hjälpta på samma sätt av hypotermi.

I en internationell multicenterstudie randomiserades 225 barn med allvarliga traumatiska hjärnskador till att kylas ned till 32,5 grader i ett dygn inom åtta timmar – eller till att vårdas med normal kroppstemperatur.

Forskarna följde sedan upp hur många av barnen som avled eller blev gravt handikappade.

Efter sex månader hade detta drabbat 31 procent av barnen som blivit nedkylda, jämfört med 22 procent av dem som inte blivit det. Det var också vanligare att de nedkylda barnen hade lågt blodstryck och de behövde också mer kärlpåverkande läkemedel då de hade återfått en normal kroppstemperatur.

Forskargruppen, som leds av läkare vid Hospital for Sick Children i Toronto, Kanada, drar slutsatsen att hypotermi i ett dygn inte förbättrar de neurologiska resultaten och att behandlingen kan öka risken att dö.

I Sverige används inte hypotermi rutinmässigt hos barn med traumatiska hjärnskador.

- Det kan hända att det provas i svåra fall, som en sista utväg, säger Sten Rubertsson, professor och överläkare vid anestesi- och intensivvårdskliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

New England Journal of Medicine 2008; 358: 2447-2456

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev