Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kylbädden ger tid till att ta avsked

Publicerad: 3 maj 2013, 07:58

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån. Under­sköterskan Lisa Fugelstad, t v, och barnmorskan Matilda Landers visar kylbädden. Tack vare nedkylningsanordningen kan föräldrar som mist sitt spädbarn ha det döda barnet hos sig längre.

Föräldrar som förlorar sina barn före eller vid förlossningen kan nu sörja och ta avsked utan att störas av dödens fulaste sidor.


Det dröjde inte länge.

På tisdagskvällens nattmöte i slutet av oktober i fjol fick barnmorskan Matilda Landers och undersköterskan Lisa Fugelstad information om att deras arbetsplats, förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som första klinik i landet skulle få pröva Cubitus baby.

På fredagskvällen fick de användning för den.
– Hon var född vid sjutiden och föräldrarna var väldigt ledsna då de bara under dagen fått reda på att deras dotter låg död i magen, berättar Matilda Landers.

Klockan var omkring nio och hon och Lisa Fugelstad hade just gått på sitt pass.

I Sverige dör varje år omkring 450 barn i livmodern, eller i samband med förlossningen. Det finns rutiner och det finns erfarenhet, för en oerfaren finns ändå frågan: Hur gör man sen?
– Vi brukar fråga föräldrarna om de vill tvätta sitt barn, säger Lisa Fugelstad.

Sedan, förklarar hon vidare, får föräldrarna klä barnet och svepa in det i en filt. Dels för att skapa känslan att barnet har det varmt, tryggt och bra. Dels för att dölja den lilla kroppens oundvikliga förfall.

När föräldrarna inte haft barnet hos sig har det tidigare förvarats i kylrum eller i kylskåp. Det har av föräldrar upplevts som svårt att lämna ifrån sig sitt barn till ett kallt och sterilt förvaringsutrymme. Även förlossningspersonalen har upplevt det som ovärdigt och ibland har de till och med tvingats ha barnet i sittande ställning i kylskåpet för att det ska få plats.

Den där fredagen kunde Matilda Landers och Lisa Fugelstad erbjuda de sörjande föräldrarna något annat.
– Så när de svept in barnet i filten berättade vi att vi hade den här, säger Lisa Fugelstad och lägger handen på Cubitus baby, som mest liknar en något bullig vit barnvagnsinsats med fickor för frysklabbar längs insidorna.

Föräldrarna kunde nu ha sin dotter hos sig så länge de ville.
– Men de tog inte upp henne så mycket, minns Lisa Fugelstad.

Barnmorskan och professorn Ingela Rådestad har under 20 års tid forskat om vården för föräldrar som mist sina barn i samband med förlossningen och är den person som tagit fram kylbädden.
– Genom forskningen vet vi att något av det värsta för föräldrarna är att inte veta var deras barn är. På det här sättet behöver inte barn och föräldrar skiljas åt i onödan, säger hon.

För Ingela Rådestad har mötet med föräldrar som mist sina barn varit en drivkraft och utvecklingen en självklarhet: Viljan att tränga undan det obehagliga i att barn dör finns mest hos dem som inte har drabbats.
– Alla som en gång har mött döden i samband med födelsen, för dem är det inte konstigt.

Det är också något som bekräftas av förlossningspersonalen i Huddinge. Trots att de aldrig, aldrig önskar att barn dör är de glada att de nu kan erbjuda föräldrarna en värdighet i det som Lisa Fugelstad kallar ”den största sorgen i världen”. Och när de ser kylbädden stå i sin vrå i förrådet tänker de: ”Vilken tur vi har”.

Den lilla flickan låg i den hela helgen. Skillnaden mot hur det kunde ha varit, om hon inte hade fått den möjligheten, var påtaglig på måndagen.
– Hon kändes som ett sovande barn, säger Matilda Landers.
Lisa Fugelstad fyller i:
– Hon var så otroligt fin, hon såg nyfödd ut.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev