Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Labb missade att rapportera positiva svar till smittskyddet i Stockholm

Publicerad: 3 juni 2020, 12:40

Foto: Getty Images

Ett av labben som analyserar covid-19-prover för Region Stockholm, har missat att skicka resultaten till Smittskydd Stockholm. På onsdagen kommer därför 1 385 positiva provsvar att efterrapporteras. Totalt kommer därför antalet smittade i regionen som rapporteras på onsdagen landa på 1 544.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmCoronakrisenDet nya coronaviruset

Labbet i fråga, Nationellt pandemiskt centrum/Scilife lab, har anlitats av Region Stockholm för att analysera prover tagna både för en större vetenskaplig studie och för för att testa personal. Analyssvaren har rapporterats till både den provtagne och dess vårdgivare, men rapporteringen till Smittskydd Stockholm, som måste göras eftersom covid-19 är en anmälningspliktig sjukdom, har skett först nu. Därför efterraporteras 1 385 positiva svar på onsdagen.

Enligt smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm är det allvarligt att inrapporteringen av positiva fall inte skett löpande.

– Jag är tacksam för att vi får in dessa uppgifter och nu arbetar vi på att fördela proverna efter provsvarsdatum så att vår samlade statistik blir korrekt, vilket är viktigt inför utvärderingar av covid-19-epidemin, säger han i ett pressmeddelande.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev