Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Laboratoriesystem ska spara 10 arbetstimmar

Publicerad: 23 november 2015, 07:30

Nu har Bærum sjukhus invigt Norges första helautomatiska laboratoriesystem. Systemet beräknas ge en effektivitetsvinst på 10,5 arbetstimmar per dag.


– Det finns många system som är automatiserade på sjukhus men det som är speciellt med det här är graden av automatik, säger Trude Steinsvik, på medicinsk biokemi i Vestre Viken, till Dagens Medicin.

Tidigare behövde laboratoriepersonalen på medicinsk biokemi på Bærum sjukhus flytta prover mellan olika analyser, centrifug och förvaring i kylskåp. Men nu tar det helautomatiska systemet hand om alla leden.

– Vi har beräknat att det sparar tio och en halv timme i arbetstid på dagtid, men även mycket på kvällstid, natt och helg. Det var mycket som gjordes manuellt tidigare.

Det nya laboratoriesystemet har kopplat ihop alla moment i laboratoriet. Det enda personalen behöver göra är att sätta provet i systemet, så läses den så kallade bar-koden av och provet kan analyseras och förvaras per automatik. Enligt Trude Steinsvik kan personalens kompetens nu användas på ett effektivare sätt och arbetsmiljö blir bättre.

– Det gick väldigt mycket tid till manuella arbetsmoment och nu slipper vi de momenten som också är belastande för nacke och skuldror.

Danmark har kommit längre, där är så gott som alla laboratorium helt automatiserade, enligt Trude Steinsvik. Laboratoriesystemet i Bærum är det första i Norge och fler kommer när nya sjukhus byggs. Eftersom laboratoriet var intakt och analysinstrumenten fanns från början har satsningen legat på sammankopplingen där emellan samt en kyl.

– Det har kostat någon miljon, men det hade ju blivit mer om vi hade behövt bygga upp laboratoriet från grunden.

Om ett prov behöver analyseras på nytt kan en läkare begära en revidering vid sin dator så hämtar systemet upp provet och kör analysen igen, något som tidigare innebar mycket jobb för laboratoriepersonalen.

– Personalen är mycket positiv. Det är ett tillfälle för de anställda att ta del av en ny teknologisk utveckling, och vi kan serva sjukhuset på en bättre nivå. Vi ökar vår kapacitet genom att köra fler analyser och sjukhuset kan behandla fler patienter, det innebär att vi kan ha en större aktivitet med nuvarande bemanning.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev