Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Laddat för debatt om läkarbrist

Publicerad: 19 november 2008, 19:20

Laddat för debatt om läkarbrist

Höstens hetaste debatt i sjukvården bröt ut när Cecilia Widegren (m) föreslog att sjuksköterskor ska snabbutbildas till läkare. Nu höjs temperaturen ytterligare – när hon möter Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm i Dagens Medicins debatt på Riksstämman.


I mitten på oktober, se nr 42/08, skrev Dagens Medicin om riksdagsmotionen från Cecilia Widegren, riks­dagsledamot i socialutskottet och moderaternas sjukvårdspolitiska talesperson. Hennes förslag gick i korthet ut på att låta erfarna sjuksköterskor med lång sjukhuspraktik gå en förkortad läkarutbildning.

– Vi måste hitta fler vägar att rekrytera läkare. Vi måste fundera på om vi inte kan använda kompetens som redan finns på plats, sade Cecilia Widegren.

Bild 1/1  

Cecilia Widegren

Sedan dess har debatten rasat intensivt här på dagensmedicin.se, med inte mindre än 160 kommentarer med inlägg från vårdens professioner. Många är starkt kritiska mot Cecilia Widegrens förslag, inte bara läkare utan också sjuksköterskor.

”Jag vill vara sjuksköterska och utvecklas inom mitt yrke, definitivt inte bli en B-läkare som har gått en ’kortkurs’”, skriver till exempel en ”stolt kolorektalsköterska”.

Debatten tar också upp en rad andra infallsvinklar på frågan om rekrytering av läkare. Flera kommentarer handlar om att läkare tvingas ägna för mycket tid åt annat än att träffa patienter.
”Det är slöseri med arbetstid då vi läkare används till att flytta möbler, montera om lampor, torka bokhyllor, fylla på förråd etc på vårdcentralen”, skriver Dr XX.

En av hans kollegor skriver att han med en egen sekreterare skulle kunna ta hand om kanske dubbelt så många patienter eller fler. ”Alltså jobba som två läkare till tilläggs­priset av en sekreterarlön!”

En annan läkare föreslår att man ”kanske kan göra något för att locka tillbaka de hundratals svenska läkare som arbetar i Norge till att börja med....”

– Det är tydligt att frågan om framtidens läkarrekrytering är ett ämne med många olika aspekter. Det är också en av sjukvårdshuvudsmännens stora framtida utmaningar. Alla prognoser pekar i en riktning. Bristen på läkare och kvalificerad personal fortsätter att öka i sjukvården. Därför vill vi bjuda in till en saklig debatt om denna strategiska nyckelfråga, säger Per Gunnar Holmgren, Dagens Medicins chefredaktör och moderator för debatten som hålls på Stora scenen mitt på mässgolvet på Riksstämmans första dag, den 26 november klockan 13.30.

Debatten har fått rubriken En ”quick fix” mot läkarbrist – behövs nya okonventionella lösningar för att klara läkarrekryteringen?

I debattpanelen deltar, förutom Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet och riksdagsledamoten Cecilia Widegren, Inger Rising, ordförande i Distriktssköterskeföre­ningen, och Karin Engdahl (s), regionråd i Västra Götalands­regionen.

Debatten föregås av utdelningen av Dagens Medicins debattpriser: Stora Debattpriset och Brandfacklan.

Dagens Medicins debatt En ”quick fix” mot läkarbrist!? hålls onsdagen den 26 november klockan 13.30 på Stora scenen mitt på mässgolvet på Svenska läkaresällskapets riksstämma i Göteborg.

Många godbitar i Dagens Medicins program

Dagens Medicin bjuder på flera godbitar under Riksstämmans tre dagar i Göteborg.

Här är hela programmet:

Onsdag 26 november
13.30 Utdelning av Dagens Medicins Stora Debattpris.
Plats: Stora scenen.
13.45 Debatt: En ”quick fix” mot läkarbrist – behövs nya okonventionella lösningar för att klara läkarrekryteringen? Plats: Stora scenen.
14.00-14.30 Zlatans ljumskar och andra utmaningar för en landslagsläkare.
Magnus Forssblad (bilden), fotbolls­landslagets läkare och vd för Capio Artro Clinic.
Plats: Scenen, Karriär- och kompetensforum.

Torsdag 27 november
10.15–11.00 EKG Workshop – interaktiv tolkning av EKG.
Mikael Nilsson, Jonas Bäwer, ekgtolkning.se.
Plats: Scenen, Karriär- och kompetensforum.
14.00–14.30 Chef eller specialist – vad är rätt väg för en karriär i vården?
Eva Dannert, konsult, tidigare HR-direktör på Karolinska universitetssjukhuset.
Plats: Scenen, Karriär- och kompetensforum.
14.45 Vinnarna i Svenska Mäster­skapen i EKG-tolkning 2008 presenteras.
Plats: Sal A2.
Cirka 20.00 Utdelning av Athenapriset 2008.
Nobelpristagaren Arvid Carlsson presenterar vinnaren av Athenapriset 2008 – den nya utmärkelsen för framstående klinisk forskning med hög angelägenhetsgrad och nytta i sjukvården, se även sidorna 20–21.
Plats: Svenska läkaresällskapets jubileumsmiddag, Svenska Mässan.

Fredag 28 november
10.30 Varför hör du inte vad jag menar? Om betydelsen av kontakt för framgång i arbetslivet.
Eva Nordin, kommunikationskonsult.
Plats: Scenen, Karriär- och kompetensforum.

Varje dag:

Träffa en coach helt gratis!

Passa på att bli coachad av vår personliga coach Gunnar Karlin under Riksstämman i Göteborg. Dagens Medicin bjuder på 20–25 minuters fokuserad coachning om ledarskap, karriär och jobbfrågor. Gunnar Karlin är internationellt certifierad coach, kognitiv terapeut och coachutbildare. Han finns på plats varje dag på Riksstämman från 9-17 på Karriär- och kompetensforum. Boka en tid i förväg - maila till coachning@dagensmedicin.se.

Använd din rösträtt

Träffa jourhavande journalist, rösta om den roligaste journalgrodan och tjuvstarta adventsfirandet med glögg och peppar­kakor. Allt i Dagens Medicins monter B05:22, mitt i utställningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev