Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Låg andel receptfria läkemedel

Publicerad: 23 december 2005, 12:40

Marknaden för receptfria läkemedel är mindre i Sverige än genomsnittet i EU. Men orsaken är inte att Läkemedelsverket är mer restriktivt än sina systermyndigheter i EU, enligt en ny rapport.


Läkemedelsverket har på regeringens uppdrag undersökt om det finns skillnader mellan Sverige och EU när det gäller vilka läkemedel som klassificeras som receptfria.

I Sverige utgör receptfria läkemedel 9,9 procent av den totala läkemedelsförsäljningen. Endast i Norge, Portugal och Österrike säljs en lägre andel receptfria medel. Frankrike och Storbritannien toppar listan med 22,1 respektive 21,7 procent.

Läkemedelsverket har också undersökt orsaken till skillnaderna och då funnit att myndigheten inte är mer restriktiv mot receptfria läkemedel än läkemedelsmyndigheter i övriga EU. Receptfria läkemedel har vanligen funnits på markanden länge som receptbelagda innan de blir receptfria. Anledningen till att andelen receptfria medel som säljs i Sverige är relativt lågt är att många av de medel som är receptfria i andra EU-länder aldrig sålts i Sverige.

Enligt Jan Liliemark, professor vid Läkemedelsverket, blir utfallet mer homogent när EU:s läkemedelsmyndigheter nu klassificerar läkemedel utifrån gemensamma riktlinjer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev