fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Låg inkomst ökade inte oupptäckt diabetes

Publicerad: 1 september 2005, 07:37

Utbildningsgrad och inkomstnivå är inte kopplat till sannolikheten att ha odiagnostiserad typ 2-diabetes. Screeninginsatser för att upptäcka diabetes bör därför inriktas på personer med andra etablerade riskfaktorer. Det anser amerikanska forskare.


Till studien som publiceras i tidskriften Diabetes Research and Clinical Practice, hämtade forskarna vid University of South Carolina, Columbia, USA, resultat från deltagare i National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES III. Forskarna undersökte bland annat förekomst av diabetes, blodsocker vid fasta, socioekonomisk status och demografiska faktorer hos deltagarna som var över 20 år.

Odiagnostiserad diabetes bland deltagarna fastställdes genom att jämföra provsvaren med kriterierna för diabetes som har fastställts av American Diabetes Association.

Resultatet av studien visar att förekomst av odiagnostiserad diabetes inte kunde kopplas till utbildningsgrad eller inkomst. Däremot visar studien att individer med fetma dubbelt så ofta hade diagnostiserad eller odiagnostiserad diabetes jämfört med smalare deltagare. Inte heller hos feta individer kunde sjukdomen kopplas till utbildning eller inkomst.

Forskarna anser att screeninginsatser för att upptäcka diabetes typ-2 bör inriktas på vuxna som har en allmänt ökad risk att drabbas av sjukdomen beroende på ålder, etnisk tillhörighet, fetma och andra kliniska riskfaktorer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev