Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Låg lön och tungt ansvar för vikarier

Publicerad: 21 maj 2008, 07:20

När Gabriel Lagercrantz vikarierade som underläkare förra sommaren fick han 18 200 kronor i månadslön. – Det tycker jag är anmärkningsvärt lågt, med tanke på det ansvar jag faktiskt hade, säger han.


Snart är det sommar och dags att byta skolbänken mot underläkarvik för många läkarstudenter och nyexaminerade läkare.

Gabriel Lagercrantz läser sista terminen på läkarprogrammet vid Karolinska institutet och fick sitt första läkarvikariat förra sommaren.

– Det var på njurmedicin på Karolinska. Jag hade varit där som kandidat och trivts, så jag gick upp och frågade om jag fick vikariera där, berättar han.

Läkarstudenter som klarat alla poäng på termin 9 får vikariera som underläkare inom de områden som redan behandlats under utbildningen.

Många är ivriga att äntligen få komma ut och jobba som läkare, konstaterar Gabriel Lagercrantz.

– De flesta drabbas av vikarie­hetsen minst ett halvår i förväg. Mitt vikariat var klart redan i september året innan och så är det för ganska många.

Och i ivern att komma ut och jobba kan det vara svårt att sätta hårt mot hårt när det är dags för löneförhandling.

– Jag fick 18 200 i månaden och det fick i princip alla som var på Karolinska, det var en standardlön de hade satt. Jag övervägde faktiskt att tacka nej, jag ringde till facket och kollade vad som gällde och så. Någonstans måste man ju sätta upp en smärtgräns och 18 200 är så lågt.

För läkarstudenter som vikarierar som underläkare är det det så kallade med stud-avtalet som gäller. Det innebär att lägsta tillåtna lön är 17 100 kronor i månaden. I verkligheten får dock de flesta mer än så.

Medicine studerandes förbund, MSF, har flera gånger via enkäter undersökt vad läkarstudenter som sommarvikarierat som underläkare fått i lön. Den senaste undersökningen gjordes efter sommaren 2006, då minimilönen var 16 800 kronor. Snittlönen sett till hela landet var då 21 900 kronor.

– Vi har inte någon speciell lönenivå som vi rekommenderar att man ska begära, men vi trycker hårt på att man ska få löneförhandla, säger Yosef Tyson, ordförande för MSF.

Gabriel Lagercrantz tackade ja till vikariatet på Karolinska trots att han var missnöjd med lönen. Han konstaterar att det är mycket annat än lönenivån som spelar in.

– Man vill förstås ha ett jobb som är kul och utvecklande, men lönen har självklart betydelse, särskilt med tanke på det ansvar man har. Jag var ensam avdelningsläkare på min avdelning vissa dagar och jobbade över utan att få betalt i princip varje dag. Så var det för många av mina kursare.

I sommar, som nyutexaminerad läkare, ska Gabriel Lagercrantz vikariera på en vårdcentral i Stockholm. Den här gången har han fått löneförhandla och har fått en lön som ligger en bit över de 23 000 kronor i månaden som många av hans bekanta som ska arbeta på sjukhus har fått.

– Sjukhusen i Stockholm kan sätta så låga löner, på grund av att jobben är eftertraktade och det är många sökande.

Bertil Roos, HR-konsult på Karolinska universitetssjukhuset, säger att lönerna för sommarens under­läkarvik ännu inte är klara.

– Det pågår förhandlingar med läkarföreningen både för medicinstudenter och underläkare.

De flesta kommer dock att få en centralt fastslagen lön.

– Det finns ju ett centralt avtal och sedan har Stockholms läns landsting legat aningen högre än det. Jag törs inte säga exakt var lönerna hamnar i år, men det har legat runt 19 000 för medicinstudenterna och från 23 500 för dem med läkarexamen, säger Bertil Roos.

För den som tagit sin läkarexamen och vikarierar i väntan på AT gäller inte längre med stud-avtalet, utan Läkarförbundets vanliga avtal.

Någon särskild statistik för vikariatslöner har inte Läkarförbundet i nuläget. Men enligt Heidi Stensmyren, ordförande för Sylf, Sveriges yngre läkares förening, hamnar lönen ofta någonstans mellan AT-lön och den lön som den som nyss fått sin legitimation kan få.

– Det kan ligga mellan 25 000–30 000 för en färsk läkare. Utanför storstadsområdena är det lättare att kunna förhandla sig till högre lön, medan man i de stora regionerna är bra på kartellbildning, säger hon.

Heidi Stensmyren tycker att lönerna för de nyexaminerade läkarna borde ligga högre.

– Efter fem och ett halvt års utbildning tycker jag att lönen borde ligga runt 30 000 i alla fall.

Nedslag på två sjukhus i landet visar att vikariatslönerna varierar stort. På Lasarettet Trelleborg finns det inte någon standardlön som sommarvikarierande underläkare erbjuds, förklarar personalchef Carina Wirth.

– Det sker en individuell bedömning av de sökande, även för medicin­studerande.

Någon generell lönenivå för studenterna kan hon inte ange, men för nyexaminerade ligger lönerna runt 23 000 kronor i månaden.

På Skellefteå lasarett har man däremot inte individuella löner för sommarvikariaten för blivande eller nyblivna läkare.

– Vi tycker att det är svårt att differentiera när det handlar om sex till åtta veckor och helt oprövade personer, säger personalspecialist Mona Burman.

Å andra sidan är de löner som erbjuds högre än på många andra håll. Den som har gått ut termin nio erbjuds 25 000 kronor i månaden och den som har läkarexamen, men inte har påbörjat sin AT, får 27 100 kronor i månaden.

På lasarettet anställer man också läkarstudenter som läkarassistenter, en typ av tjänst som innebär att man inte får utföra självständigt läkararbete, utan att alla moment ska genomföras under handledning. För läkarassistenterna är lönen 22 000 kronor i månaden – alltså mer än vad många studenter får på under­läkarvik i storstadsregionerna.

Men de höga lönerna beror inte på att Skellefteå har luckor man inte kan fylla, förklarar Mona Burman.
– Söktrycket är ganska bra inför sommaren. Vi kan inte bereda alla sökande jobb.

För den som ska söka vikariat påminner Heidi Stensmyren om att det – som i alla förhandlingssituationer – gäller att stå på sig.

– Man ska våga ställa krav, se sitt värde och ha is i magen. Vänta ut arbetsgivaren, för det finns ett behov av underläkare.

Förutom lönen tycker Gabriel Lagercrantz att det är viktigt att försäkra sig om att man får den uppbackning man behöver under sitt vikariat.

– Man måste kunna få möjlighet att rådfråga en äldre kollega vid osäkerhet. Många tror att man ska klara sig själv och uthärda, så det är viktigt att påpeka.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev