Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lagändring kan stoppa brottsdömda studenter

Publicerad: 25 januari 2008, 15:25

Utbildningsdepartementet kommer nu att se över möjligheterna att ta till åtgärder mot studenter som begår brott. Anledningen är fallet med den morddömde läkarstudenten.


Dagens Medicin har tidigare berättat att Socialstyrelsen med stor sannolikhet inte skulle utfärda legitimation till den morddömde läkarstudent som avstängdes från undervisningen på Karolinska institutet i går, torsdag den 24 januari.

Socialminister Göran Hägglund (kd) har också sagt att han inte tycker att en person som dömts för mord ska kunna jobba som läkare.

Forsknings- och utbildningsminister Lars Leijonborg (fp) var dock tidigare mycket tveksam till att stärka kontrollen av läkarstudenter.

I november föreslog regeringen att personer som studerar till lärare ska visa utdrag ur belastningsregistret innan de får göra praktik. Något sådant förslag för läkarstudenter var dock inte aktuellt, uppgav Lars Leijonborg då.

– Läkarstudenternas patientkontakter ska vara under uppsikt och då får handledaren ta ansvar för att man inte missbrukar en sådan situation, sade Lars Leijonborg till Dagens Medicin.

I dag låter Lars Lejionborg hälsa visa sin pressekreterare Eva-Marie Byberg att det trots allt kan vara aktuellt med en ändring av lagen. Anledningen är fallet med den morddömde läkarstudenten.

– Med anledning av det inträffade och en del andra signaler vi fått om liknande problem kommer vi till att börja med internt på departementet att överväga om det finns ett behov av att ändra regelverket kring studenter som begått brott, säger Lars Leijonborg.

Relaterat material

Fusk med betyg orsak till morddömds avstängning

Morddömd student förlorar plats på KI:s läkarutbildning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev