Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lagändring ska kunna sätta stopp för brottsliga studenter

Publicerad: 30 januari 2008, 08:58

Fallet med den morddömda läkarstudenten får nu sitt efterspel. Utbildningsdepartementet utreder om det går att stoppa studenter som begår brott. Och Karolinska institutet ser över sina antagningsintervjuer.


Den läkarstudent som är tidigare dömd för mordet på en fackföreningsledare miste sin plats på Karolinska institutet med omedelbar verkan i torsdags, den 24 januari.

Sedan i september, då institutets ledning fick reda på studentens bakgrund, har man bland annat försökt att reda ut det rättsliga läget kring hans möjlighet till klinisk tjänstgöring. Av en slump upptäcktes då att namnet på läkarstudentens gymnasiebetyg från 1995 är det namn han använder sig av i dag. Det är däremot inte det namn han hade år 1995, det vill säga innan han begick det mord han sedan dömdes för.

Karolinska institutet bad att Verket för högskoleservice, VHS, skulle kontrollera äktheten på betyget. I torsdags kom besked att betyget var förfalskat.

– Om det inte finns någon verifikation har man inte längre behörighet. Det är ett tillräckligt skäl för ett universitet att ta tillbaka antagningsbeslutet, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor för Karolinska institutet.

Läkarstudenten ringdes under torsdagsförmiddagen upp av Karolinska institutets universitetsdirektör, som gav studenten beskedet att han har mist sin plats. Enligt Harriet Wallberg-Henriksson, som alltså inte själv talat med studenten, lyssnade han på det som sades och tog beslutet samlat.

Hur känns det för dig nu när detta är avgjort?

– Jag tycker att det pekar på två viktiga frågor. Den första är att vi måste få klarhet i huruvida en morddömd person ska få utbilda sig till läkare. Den frågan måste våra politiker ta tag i, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

– Den andra frågan är att vi måste se över rutinerna för antagning till våra universitet och högskolor, och det är något som jag kommer att kontakta VHS om.

Är det inte lite konstigt att man inte kan bli avstängd trots att man har begått ett mord, men när man har fuskat med ett betyg så åker man ut direkt?

– Det är därför som jag tycker att det är väldigt viktigt att vi ser över det här.

Den morddömda läkarstudenten intervjuades av två personer, som gjorde bedömningen att han skulle passa för läkaryrket. Karolinska institutets utbildningsstyrelse har nu tillsatt en arbetsgrupp som ska göra en utvärdering av systemet med intervjubaserad antagning.

– Vi kommer att gå igenom detta grundligt. Och om vi bedömer att den intervjubaserade antagningen är något vi ska ha kvar ska vi se hur vi kan förbättra den.

Dagens Medicin har tidigare berättat att Socialstyrelsen med stor sannolikhet inte skulle utfärda legitimation till den morddömda läkarstudenten. Socialminister Göran Hägglund (kd) har också sagt att han inte tycker att en person som dömts för mord ska kunna jobba som läkare.

Ska se över reglerna
Forsknings- och utbildningsminister Lars Leijonborg (fp) var dock tidigare mycket tveksam till att stärka kontrollen av läkarstudenter. I november föreslog regeringen att personer som studerar till lärare ska visa utdrag ur belastningsregistret innan de får göra praktik. Något sådant förslag för läkarstudenter var dock inte aktuellt, uppgav Lars Leijonborg då, se Dagens Medicin nr 46/07.

I fredags, den 25 januari, lät dock Lars Leijonborg hälsa via sin pressekreterare Eva-Marie Byberg att det trots allt kan vara aktuellt med en lagändring.

– Med anledning av det inträffade och en del andra signaler vi fått om liknande problem kommer vi till att börja med internt på departementet att överväga om det finns ett behov av att ändra regelverket kring studenter som begått brott, säger Lars Leijonborg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev