Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lagändringar ska skydda mot förfalskade läkemedel

Publicerad: 14 november 2012, 12:42

Nytt krav på säkerhetsdetaljer för att styrka att en läkemedelsförpackning är äkta. Det är en av lagändringarna som föreslås som skydd mot förfalskade läkemedel.


Regeringen har lagt fram en proposition för att hindra att förfalskade läkemedel kommer in i den lagliga försörjningskedjan. Det ingår i ett direkt från EU. I Sverige behövs ändringar i läkemedelslagen, lagen om handel med läkemedel och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel.

Ett av förslagen innebär att vissa krav som gäller för partihandlare även ska gälla för den som förmedlar humanläkemedel. Förmedlaren ska försäkra sig om att endast godkända läkemedel förmedlas och att personen i fråga har en fast adress och kontaktuppgifter inom EU.

För att underlätta kontrollen av läkemedelsförpackningars äkthet föreslås krav på säkerhetsdetaljer, som utgör en del av märkningen av ett läkemedel. Säkerhetsdetaljer ska som huvudregel finnas på receptbelagda läkemedel, medan det normalt inte kommer att krävas på receptfria läkemedel.

Bestämmelser om import från länder utanför EU ska gälla för aktiva substanser och hjälpämnen, enligt propositionen.

För läkemedelssubstanser som kommer från ett land utanför EU föreslås att de substanserna får med sig en skiftlig bekräftelse på god tillverkningssed från lämplig myndighet i det exporterande landet.

Tillförlitliga webbplatser för näthandel ska enligt förslaget få en igenkännbar EU-logotyp, så att kunder ska få lättare att identifiera webbplatser som går att lita på.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev