Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Lagen kan skrivas om efter rekrytering av skandalläkare

Publicerad: 24 maj 2010, 14:20

Lagen kan skrivas om efter rekrytering av skandalläkare

Foto: Göran Hägglund (KD).

Socialminister Göran Hägglund (KD) är beredd att se över lagen efter fallet med den skandalomsusade läkaren som fick jobb i Hudiksvall.


Socialstyrelsen fick information när läkaren fråntogs rätten att operera i Norge för flera år sedan. Däremot gick varningen inte vidare till potentiella arbetsgivarna i de svenska landstingen. Socialstyrelsen har ingen laglig rätt att upprätta ett register över läkare som har kritiserats i övriga Norden, rapporterar TT.

Den uppkomna situationen har fått Göran Hägglund att reagera.

– Vi behöver höra med våra myndigheter vad som kan behöva ändras på. Om det är så att lagstiftningen är ett hinder för en mer tillförlitlig vård måste vi naturligtvis vara beredda att pröva eventuella förändringar, säger han till TT.

Socialministern kritiserar även Landstinget Gävleborg för att läkaren rekryterades utan att landstinget tog ordentliga referenser i Norge.

– Jag tycker naturligtvis att man som arbetsgivare har ett ansvar för att informera sig om en persons historia yrkesmässigt. Jag skulle aldrig anställa någon utan att ha kollat bakåt. Det gäller vilken anställning som helst, men framför allt när det gäller den här typen av förtroendejobb som det innebär att vara läkare, säger han till TT.

Relaterat material

Skandalläkaren varnad av HSAN efter axeloperation

Läkarfacket stöttar inte skandalläkaren från Norge

Skandalläkare från Norge jobbar på Hudiksvalls sjukhus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev