Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lagförslag ”en skam” för vårdpolitiken

Publicerad: 20 maj 2013, 07:04

Lagförslaget om vård för vuxna papperslösa är en skam för svensk hälso- och sjukvårdspolitik, tycker representanter för flera centrala vårdorganisationer.


Det lagförslag som ska diskuteras i riksdagens kammare på onsdag innebär att vuxna papperslösa bara ska erbjudas  vård som inte kan anstå . Detta är en systematisk diskriminering och en skam för svensk hälso- och sjukvårdspolitik, skriver bland andra representanter för Läkaresällskapet, Läkarförbundet och Vårdförbundet i Svenska Dagbladet.

Debattörerna anser att förslaget tvingar dem att bryta sin yrkesetik på ett  djupt diskriminerande sätt  då patienten alltid har rätt att bli behandlad utan diskriminering. Förslaget är enligt skribenterna också i strid med flera konventioner om mänskliga rättigheter.

Att regeringen nu förhindrar oss att se till alla människors behov av vård oavsett personnummer eller folkbokföringsadress är en humanitär förlust för Sverige och för vårdens anställda , skriver de vidare och avslutar:

Vi kommer att fortsätta kampen för att vi även i Sverige ska kunna arbeta enligt våra djupast liggande etiska principer utan att bryta mot lagen .

Relaterat material

Villkor för papperslösas vård utreds

S vill ha kommission för jämlik hälsa

Beslut om vård till papperslösa fungerar inte

Kraftfull kritik mot förslag om vård till papperslösa

Kritik mot förslag om papperslösa

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev