Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Laglydiga apotek

Publicerad: 22 februari 2016, 13:58

Apoteken är duktiga på att följa reglerna. Det konstaterar Läkemedelsverket i senaste årsredovisningen.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Endast vid ett tillfälle tvingades myndigheten i fjol att stänga ett apotek temporärt på grund av att det inte följde reglerna. Och då ska man minnas att det år 2015 fanns 1 406 apotek med tillstånd, enligt årsredovisningen.

Förra året kännetecknas annars av minskade bidrag och ökade avgiftsintäkter för Läkemedelsverkets del. I det senare fallet handlar det om en ökning på drygt 15 miljoner kronor, främst till följd av Farmakovigilansförordningen och valutaeffekter. Intäkterna för de nationella ansökningsavgifterna minskade däremot, bland annat på grund av att färre ansökningar kom in.

Tillförordnade generaldirektören Inger Andersson beskriver i årsredovsiningen bemanningssituationen på Läkemedelsverket som ansträngd med många vakanser och flera sjukskrivna. Och det märks i siffrorna. Sjukfrånvaron ökade i fjol till 4,1 procent, från 2,7 procent under 2014.

En av dem är ordinarie generaldirektör Catarina Andersson Forsman, som är tillbaka på jobbet den 1 mars efter att ha varit sjukskriven i över ett år.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev