Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lagrådsremiss förbjuder landsting sälja sjukhus till vinstsyftande bolag

Publicerad: 10 mars 2005, 14:50

På torsdagen presenterade s-regeringen, v och mp den lagrådsremiss som förbjuder landstingen att lämna ut sjukhus till aktörer som syftar till att skapa vinst åt ägarna.


- Vi vill ha entreprenörer i vården. Men de ska ha klara spelregler att agera efter, sade vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson vid den presskonferens där lagrådsremissen presenterades.

Lagrådsremissen innebär att universitets- eller regionsjukhus inte får läggas ut på entreprenad och att varje landsting/region måste behålla minst ett sjukhus i egen regi. De aktörer som tar över driften av sjukhus får inte driva sjukhuset med syfte att skapa vinst åt ägaren och förbinder sig att inte sälja vård till privat betalande patienter.

En kontrollstation 2009 ska utvärdera så att inte denna lagstiftning kringgås genom att landstingen för över sjukhusverksamhet till vinstsyftande bolag inom primärvården.  Regeringen ska också tillsätta en delegation som ska se över villkoren för idéburna icke-vinstsyftande organisationer inom vården.

Dessutom vill regeringen utreda en ny bolagsform med begränsad vinstutdelning till ägarna, vilket skulle kunna öppna nya möjligheter för sjukhusentreprenörer.

Välfärdsgruppen inom Alliansen för Sverige - det borgerliga samarbetet för ett regeringsskifte - liksom Capio, som driver S:t Görans sjukhus i Stockholm och Lundby sjukhus i Göteborg, samt Pratktikertjänst, som driver Simrishamns sjukhus i Skåne avvisar i skarpa ordalag lagrådsremissens förslag.

- Erfarenheten visar att de privata vårdgivarna aktivt har drivit på och deltagit i utvecklingen av svensk sjukvård. Nu vill man sätta stopp för detta. Inte på sakliga grunder, utan på ideologiska grunder, kommenterar Ann-Sofi Lodin, affärsområdeschef för Capio Sjukvård Norden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev