Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lägre frånvaro med jobb bara på helgen

Publicerad: 20 mars 2020, 14:00

Pilotprojektet med veckoslutscheman blev en succé vid sjukhusen i Region Västmanland, som här i Västerås.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Vid sjukhusen i Region Västmanland kan sjuksköterskor och undersköterskor välja att bara arbeta på veckosluten – med full lön. Det har lett till färre sjukskrivningar, mindre övertidsarbete och en bättre ekonomi.


Ämnen i artikeln:

Region Västmanland

Det började som ett pilotprojekt 2019. De undersköterskor och sjuksköterskor som ville kunde välja att under entioveckorsperiod arbeta endast veckoslut – det vill säga fredag, lördag och söndag – med full lön. Då hade regionen redanarbetat med hälsosamma scheman under två år.

2018 infördes också en arbetstidsförkortning till 32 timmar i veckan försjuksköterskor som arbetar både dag och natt. Pilotprojektet med veckoslutsscheman blev en succé.

– På bara en månad, med 32 veckoslutstjänster, minskade övertiden med motsvarande en kostnad på 400 000 kronor,säger Liselott Sjöqvist, områdeschef för akutsjukvård och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västmanland.

I november tog regionen beslut om att permanenta arbetsmodellen, och i dag finns 58 veckoslutstjänster fördelade påVästmanlands fyra sjukhus.

– Vi har kö till tjänsterna i dag, och arbetar roterande. I dag arbetar man 5 till 20 veckor, sedan tar någon annan över.Under den perioden arbetar man tre veckoslut, 24,5 timmar i veckan med en heltidslön, säger Liselott Sjöqvist.

Förutom att övertiden sjönk med 14 procent, vilket motsvarar 23 miljoner kronor 2019, och att sjukfrånvaron sjönk från 7,2 till 6,8 procent har hyrkostnaden för bemanningspersonalen minskat drastiskt.

– Antalet inhyrda sjukskötersketimmar har minskat med 15 procent under 2019. I dag är vi i stort sett oberoende avhyrsjuksköterskor – ett antal av dessa har valt att ta anställning hos oss, säger Liselott Sjöqvist.

Den nya arbetstidsmodellen har utformats i samarbete med regionens två bemanningskoordinatorer Erica Norling och Mårten Blomberg. En av orsakerna till att man införde schemat var för att få en jämnare bemanning under helger ochveckor.

– Vi såg att det generellt fanns för mycket tid i verksamheten, men att det ändå var svårt att bemanna helger. Då förstodvi att vi kunde köpa tid från vardagsverksamheten. Det blev tydligt i samband med att fyra tjänster försvann på enavdelning med 24 sjuksköterskor förra året, säger Erica Norling.

– Eftersom vi startat en pilot med veckoslutstjänster fick avdelningen erbjudande om att prova modellen. Enhetschefen frågade två i personalen om de kunde tänka sig att enbart jobba helgpass under tio veckor med heltidslön. Det ville de. Resultatet blev att de nästan helt lyckades täcka upp för de fyra tjänster som försvunnit, genom att omplacera överskottetfrån vardagen till helgen.

Erica Norling är själv sjuksköterska i botten. Hon säger att även om ekonomin har blivit bättre, har det inte varitdrivkraften bakom förändringen.

– Vi har försökt att tänka långsiktigt med fokus på en bättre arbetsmiljö, och en välmående personal. Som konsekvenshar ekonomin blivit bättre, säger hon.

Skillnaden i hur personalen mår är märkbar efter införandet av vecko-slutsarbetet, enligt Erika Norling.

– Vi märker att personalen återhämtar sig på ett helt annat sätt. Många beskriver att de mår mycket bättre och har merenergi. Det känns fantastiskt.

Relaterat material

Jobba alla helger kan vara bra för hälsan

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Västmanland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev