Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lågt förtroende för Karolinskas ledning

Publicerad: 15 mars 2017, 13:58

En majoritet av läkarna på Karolinska universitetssjukhuset har inte förtroende för sjukhusledningen, enligt läkarföreningen på sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKSMelvin Samsom

En arbetsmiljöenkät som besvarats av över 1 500 läkare på Karolinska visar att 59 procent inte har förtroende för sjukhusdirektör Melvin Samsom.

Enligt svaren har läkarnas arbetssituation försämrats de senaste två åren. 58 procent uppger att de inte har någon ork kvar när de kommer hem från arbetet och 44 procent har sömnproblem på grund av stress och frustration.

På frågan om läkarna känner till en eller flera patienter som lidit skada på grund av bristen på vårdplatsen det senaste året, svarade 75 procent ja, jämfört med 51 procent 2015.

– Det som behövs nu är inte mer förändring utan att vi löser de akuta problem som vi har. När ledningen inte gör det tryter förtroendet, säger Yvonne Dellmark, ordförande i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.

Behövs en ny sjukhusdirektör ?

– Jag passar på den frågan. Men med det låga förtroende som finns för den högsta ledningen så är det svårt att diskutera lösningar på rätt sätt. När vi presenterade våra resultat var ledningen mer intresserad av att ifrågasätta hur enkäten gjorts än att diskutera de problem som den påvisar.

När Karolinska universitetssjukhuset gjorde sin egen medarbetarenkät ställdes aldrig någon fråga om förtroendet för ledningen, vilket fick läkare att mana till bojkott.

Nu när läkarföreningen presenterar sin arbetsmiljöundersökning var sjukhusledningen snabb med att gå ut med ett pressmeddelande där den bemöter resultaten.

– Då vi är mitt i vår förändringsresa så välkomnar vi läkarföreningens enkät för att se deras frågor och farhågor i detta. Vi vill fortsätta samtala om detta, för att sedan kunna ta ett bra nästa steg i vår förändring, säger Melvin Samsom, sjukhusdirektör i pressmeddelandet.

Och sjukhusets HR-direktör Anna-Karin Samuelsson konstaterar i samma pressmeddande att mycket som nu framkommer är känt sedan tidigare samtal i organisationen.

– När vi tittar på resultaten i vår medarbetarundersökning, som täcker samtliga yrkesgrupper, så ser vi att trots stark förändring är det mycket som fungerar bra men också att mycket behöver förbättras.  Vi är medvetna om att det finns mycket att fortsätta arbeta med, säger Anna-Karin Samuelson i pressmeddelandet.

Yvonne Dellmark vill dock inte att den förändringsresa som Melvin Samsom och Anna-Karin Samuelson hänvisar till rullar vidare och 89 procent av läkarna vill, enligt enkäten, behålla den klinikstruktur som finns.

– Omorganisationen tar mycket energi och skapar stor frustration. Det vi möter varje dag är vårdplatsbrist men ledningen jobbar inte för att åtgärda detta vilket gör att förtroendet för dem blir så lågt.

Relaterat material

Karolinska får underkänt i arbetsmiljöenkät

Läkare på Karolinska uppmanar till enkätbojkott

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News