Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lågt inflytande ger sämre hälsa

Publicerad: 28 maj 2013, 07:30

Lågt inflytande över arbetsplanering och arbetstempo leder i många fall till psykisk ohälsa, visar en ny undersökning.


En ny undersökning av projektet Hjärnkoll visar att omkring 285 000 personer har svåra besvär av ängslan, oro och ångest, uppger Dagens Nyheter.

Personerna som ingått i undersökningen är mellan 25 och 64 år. Av de som arbetar och har besvär svarade 19 procent att de saknade inflytande över planering av arbete och nästan lika stor andel att de saknade inflytande över sitt eget arbetstempo.

– Det är tufft på arbetsmarknaden. Man förväntas prestera 100 procent hela tiden, hantera stora mängder information, vara stresstålig, social, glad och flexibel. Så är idealbilden, men frågan är om någon kan leva upp till dessa krav, säger Rickard Bracken, projektledare för Hjärnkoll, till tidningen.

Projektet Hjärnkoll är en nationell kampanj som drivs av bland annat myndigheten Handisam på uppdrag av regeringen. Underlaget i undersökningen utgörs av cirka 16 000 personer som svarat på frågor från Statistiska centralbyrån, SCB, under åren 2008-2011. Resultaten har sedan överförts till hela befolkningen i den aktuella åldersgruppen.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev