fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarbesöken ökar i primärvården

Publicerad: 27 september 2005, 13:37

Läkarbesöken i primärvården ökar men minskar på sjukhusen. Flera landsting närmar sig därmed målet i den nationella handlingsplanen.


Sveriges Kommuner och Landsting har nu sammanställt årets statistik över läkarbesök inom primärvård och sjukhusvård. Totalt minskar antalet läkarbesök något, men siffrorna visar också på ett trendbrott.

Till skillnad från fjolåret så ökar nu det sammanlagda antalet läkarbesök i primärvården medan besöken hos sjukhusläkare minskar. 2 procent fler besökte primärvårdsläkare och 2,2 procent färre träffade en sjukhusläkare år 2004 jämfört med 2003.

Sett till hela riket går utvecklingen därmed i linje med den nationella handlingsplanen för sjukvården. Ett av målen i denna är att patienter ska styras från sjukhusen till primärvården genom en satsning på fler allmänläkare.

De två landsting som lyckats bäst är Stockholm och Blekinge. I Stockholm ökade läkarbesöken i primärvården med 12,3procent, medan sjukhusbesöken minskade med 3,8 procent. I Blekinge var besöken hos primärvårdsläkare 9,2 procent fler medan sjukhusläkarbesöken minskade med 4,2 procent.

- Primärvårdsläkarna tar emot fler patienter i dag. Vi har dessutom byggt ut närakuterna för att avlasta sjukhusen, berättar Bill Eriksson som är kommunikationsdirektör i Stockholms läns sjukvårdsområde.

"Vi har en långsiktig plan"  Därtill handlar det om ekonomisk styrning, berättar han. Vårdcentralerna tjänar extra på att ta in fler patienter samtidigt som sjukhusens akutmottagningar fått minskade resurser.

- Vi har en långsiktig plan för läkarna i primärvården. Dels försöker vi rekrytera fler och dels satsar vi resurser på dem som redan finns och som arbetar inom områden med stora behov, säger Gerd Fridh, primärvårdschef i Landstinget Blekinge.

Alla har dock inte haft samma framgång. Jönköping, Kalmar, Värmland, Jämtland och Västerbotten är exempel på landsting som går i motsatt riktning. Där minskar besöken i primärvården medan de ökar på sjukhusen.

Läkarbristen det stora problemet  Västerbottens läns landsting går mest på tvärs mot målet. Där minskade besöken hos primärvårdsläkare med 8,2 procent medan läkarbesöken på sjukhus ökade med 4,8procent. Enligt Mats Brännström, närsjukvårdschef för sjukvården i Västerbotten, är läkarbristen i primärvården den främsta orsaken.

- Framför allt här i Norrland är det svårt att rekrytera allmänläkare, säger han.

Lösningen har enligt Mats Brännström varit att styra patienter till bland annat distriktssköterskor så att de läkare som finns kan nyttjas på bästa möjliga sätt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev