Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkarbesöken ökar inom psykiatri och primärvård

Publicerad: 2 Juni 2008, 15:16

Antalet läkarbesök ökade förra året, men bara inom psykiatrin och primärvården – de två specialiteter med störst läkarbrist.


Under förra året gick svenskarna till läkaren i snitt 2,8 gånger per person, en svag ökning sedan året innan. Detta enligt färsk statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Men det är bara inom primärvården och den psykiatriska specialistvården som antalet läkarbesök gick upp. Inom den somatiska specialistvården minskade däremot antalet läkarbesök.

Just allmänläkare och psykiatrer är de två specialistkategorier där läkarbristen beskrivs som störst av i princip samtliga landsting och regioner. Bland annat skrev Dagens Medicin i slutet av förra veckan att målet om 6 000 allmänläkare inom primärvården 2008 inte kommer att nås.

På SKL ser man dock de förändrade siffrorna i besöksstatisktiken som något relativt odramatiskt.

- Att antalet besök ökar inom primärvården och minskar inom sjukhusvården är ett naturligt resultat av den inriktning sjukvården nu har, att styra om mycket av vården till just öppenvården. Att vi har fler besök till psykiatrin tror vi beror på att det satsats mer på den sektorn, bland annat de så kallade Miltonpengarna, och att nya behov uppmärksammats, säger Agneta Rönn, chef för avdelningen för ekonomi och styrning på SKL.

Annat som SKL:s statistik visar är bland annat att stockholmare är flitigast när det gäller att besöka doktorn. I snitt 3,6 läkarbesök per invånare genomfördes i Stockholms läns landsting. Detta att jämföra med de minst flitiga läkarbesökarna, värmlänningarna, som endast gick till läkaren 2,4 gånger under 2007.

Läs mer om statistiken på SKL:s hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev