Nyheter
Läkarbil kan ge blod på olycksplatser
Publicerad: 2 juli 2018, 06:45
Genrebild Foto: Thinkstock
En specialutrustad akutläkarbil kan nu ge blodtransfusioner till svårt skadade patienter redan ute på en olycksplats. Läkarbilen finns vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg – men får troligen efterföljare på flera håll.
Patienter som har förlorat mycket blod på en olycks- eller brottsplats får ofta saltlösning eller liknande direkt på fältet, innan man hunnit in till sjukhuset där en blodtransfusion kan ges.
Men vetenskapliga studier har visat att det är viktigt att snabbt kunna ge nytt blod till en patient med livshotande skador.
Vissa ambulanshelikoptrar är redan utrustade så att man ge blodtransfusion direkt på en olycksplats. Nu finns även en akutläkarbil med motsvarande utrustning, kopplad till ambulanssjukvården i Göteborg.
Akutläkarbilar finns över huvud taget bara i de största städerna.
– På långa avstånd, eller i övärlden, är helikoptern mycket bättre. Men i storstadsmiljö kan helikoptern inte landa på många ställen. Läkarbilar och helikoptrar kompletterar varandra, säger Joakim Johnson, ambulansöverläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Hantering av blod för transfusioner är mycket strikt reglerad av olika lagar och andra bestämmelser.
– Den stora utmaningen för akutläkarbilen, eller helikoptern, är logistiken. Blodet måste förvaras väl, i rätt temperatur och så vidare. Blod som inte används på fältet återlämnas till sjukhuset. Det är väldigt noga, säger Joakim Johnson.
– Vi ger bara noll-negativt blod, som fungerar för alla. Sedan går man över till patientens specifika blodgrupp på sjukhuset.
Den nya akutläkarbilen är bemannad med en specialistläkare, som beslutar om en transfusion ska ges, och en specialistsjuksköterska. Bilen i Göteborg har använts i några veckor.
– Det här sättet att ge blod tidigt i skadeförloppet är ett koncept som intresserar många just nu, säger Joakim Johnson och nämner såväl försvaret som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
MICKE LARSSON/TT