Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare: ”Ångestdämpande läkemedel en förutsättning”

Publicerad: 10 mars 2009, 08:54

Att avbryta en livsuppehållande behandling och minska patientens lidande är inte samma sak som aktiv dödshjälp. Det skriver 45 intensivvårdsläkare i en debattartikel.


Den brottsmisstänkta läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna misstänks ha injicerat höga doser tiopental och morfin i en dödssjuk liten flicka. Enligt kammaråklagare Elisabeth Brandt innebär det att hon kan ha gjort sig skyldig till dråp.

Anklagelserna mot läkaren har fått många inom sjukvården att reagera starkt. I dag, tisdag, klargör 45 intensivvårdsläkare från hela landet sin ståndpunkt i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Läkarna skriver att intensivvården har gjort stora framsteg under de senaste decennierna. Samtidigt är det oundvikligt att det uppstår situationer när en livsuppehållande behandling inte längre är meningsfull utan måste avbrytas. Då övergår läkarens uppdrag till att lindra och trösta.

Vi hävdar att möjligheten att använda ångestdämpande och smärtlindrande läkemedel är en förutsättning för att på ett värdigt sätt kunna avbryta en icke-meningsfull behandling. Vi måste ha möjlighet att handla mänskligt i den svåra situation som vi med teknikens hjälp har försatt patienten i , skriver de 45 intensivvårdsläkarna.

Enligt läkarna kan ett beslut om att avbryta en livsuppehållande behandling inte jämställas med aktiv dödshjälp. De skriver också att de etiska riktlinjer som redan finns är fullt tillräckliga.

Läs debattartikeln:

 Avbruten behandling inte dödshjälp 

Relaterat material

Dråpanklagelser mot kollega skapar oro inom läkarkåren

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev