Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare anklagad för förgiftning

Publicerad: 12 juni 2013, 07:55

Foto: Photos.com

En framstående cancerspecialist i USA står åtalad för att ha försökt förgifta en annan framstående cancerläkare som hon hade ett förhållande med.


Ungefär fyra timmar efter att läkaren vid ett cancercenter i Texas, USA, hade blivit bjuden på kaffe av sin kollega försämrades hans balanssinne och han fick svårt att tala. Han lades in på sjukhus och njursvikt, hjärt-lungkomplikationer och nedsatt funktion i centrala nervsystemet kostaterades efter 16 timmar, rapporterar den amerikanska tv-kanalen ABC.

Provsvar visade att mannen fått i sig av ämnet etylenglykol i en mängd som kan vara dödlig. När han hade blivit bjuden på kaffe hade han påpekat en konstig smak, men hans kollega hade svarat att det var för att hon hade haft i sötningsmedel.

Den läkare som nu står åtalad är prisbelönt och världsberömd inom sitt fält. Också den förgiftade läkaren är berömd i USA. De arbetade både på samma cancercenter och hade en tillfällig sexuell relation med varandra.

Kvinnans advokat förnekar brott.

– Hon är en framstående medborgare och forskare. De här anklagelserna är helt oförenliga med hennes personliga och professionella liv, säger han till ABC.

Det ämne, etylenglykol, som återfanns hos mannen används normalt i kylarvätska, men finns också i den laboratoriemiljö där de två läkarna arbetade.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att cancerläkaren igår togs ur tjänst från sjukhuset där hon är anställd.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev