Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare anklagade föräldrar för rasism i journalanteckning

Publicerad: 13 juli 2009, 10:03

Två föräldrar pekas ut som rasister i sin sons patientjournal. Nu anmäls läkaren till polisen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.


Händelsen som ligger till grund för anmälan utspelade sig på Norra Älvsborgs länssjukhus, Näl, i Trollhättan för tre år sedan. Två föräldrar som kom till sjukhuset med sin femårige son tyckte att läkaren talade dålig svenska. Eftersom de inte förstod honom bad de att få prata med en annan läkare.

För ett par veckor sedan begärde mamman i familjen ut sonens journal och upptäckte att läkaren kommenterat händelsen. ”Det finns klart rasistisk bild”, står det i handlingarna som citeras i lokaltidningen TTELA.

– Jag är ledsen över att det står i min sons journal. Det drabbar honom, eftersom journalen följer med honom hela livet. Det var ju inte hans fel att det blev som det blev, säger mamman till tidningen.

Nu har hon anmält polisanmält läkaren för förtal och gjort en anmälan HSAN. Dessutom har hon ansökt hos Socialstyrelsen om att journalen ska förstöras.

Sven-Åke Carlsson, tillförordnad chefläkare på Näl, ger mamman rätt i hennes kritik.

– Den här journalanteckningen är korrekt i många stycken, men inte just där. Deb ska innehålla patientuppgifter och inte värderingar i övrigt. Läkaren har frångått sin professionalism. Det här är ett övertramp som inte är acceptabelt, säger han till TTELA.

Enligt Sven-Åke Carlsson jobbar den anmälde läkaren inte kvar på sjukhuset.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev