Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare anklagas för att friskförklara farliga patienter

Publicerad: 27 juni 2007, 11:52

Många psykiatrer friskförklarar farliga psykiskt sjuka personer för att de själva är rädda att bli utsatta för hot och våld. Det hävdar två experter i rättspsykiatri.


Professor Henrik Belfrage och överläkare Göran Fransson vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall har tidigare varit med och riskbedömt den 55-åring som nu är misstänkt för polismordet i Nyköping och har därefter hamnat på mannens hat- och dödslista. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver de idag att många psykiatrer inte vågar skriva vårdintyg för paranoiker, av rädsla för att själva bli utsatta för hot och våld.

Henrik Belfrage och Göran Fransson skriver att de redan 1999 konstaterade att 55-åringen led av kverulansparanoia, ett vanföreställningssyndrom, och var exceptionellt farlig. Trots det och trots att mannen under de år som gått utsatt ett stort antal personer för hot har han aldrig varit föremål för psykiatrisk tvångsvård.

I de hot undertecknade fått från den nu aktuella gärningsmannen finns … bifogade diverse yttranden från advokater, läkare, med flera där man skriver att mannen inte fick en  fair trial … att han inte har några psykiatriska symptom och att man helhjärtat stödjer mannens kamp mot myndigheterna…. Skriver man dessa intyg för att man på fullaste allvar verkligen anser det man skriver? Nej, naturligtvis inte. Men gör det förstås för att man är rädd om sitt eget skinn. , skriver artikelförfattarna.

Henrik Belfrage och Göran Fransson menar nu att personer med symptom på kverulansparanoia inte bör bedömas inom allmänpsykiatrin, utan remitteras till särskilda rättspsykiatriska kliniker för närmare utredning.

Läs debattartikeln på DN Debatt 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev