Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare anmäld för patients brott

Publicerad: 6 augusti 2007, 13:32

En läkare har anmälts till Socialstyrelsen som ansvarig för ett knivdåd som utförts av läkarens patient.


Det var i december förra året som en man i 30-årsåldern oprovocerat stack ner en person på en dansrestaurang i Ulricehamn. Offret fick livshotande skador och mannen åtalades för försök till mord vid Borås tingsrätt.

Han friades dock då tingsrätten fann att den tillfälliga sinnesförvirring mannen drabbats av i samband med dådet kunde förklaras av mycket höga doser av antidepressiva preparat, vilka hans läkare förskrivit.

Mannen tog både läkemedlet Paroxetin och preparatet Buspar, två läkemedel vars effekter förstärks då de intas tillsammans. Förskrivningen av Paroxetin låg även på en nivå som överskred rekommenderad högsta dos.

Nu har en privatperson anmält den förskrivande läkaren till Socialstyrelsen.

Oberoende av hur man ser på gärningsmannens ansvar är den person som främst skapat den uppkomna situationen den läkare som skrivit ut de stora doserna Paroxetin och Busfar. Föreliggande anmälan gäller denne läkare, som om ovanstående data visar sig stämma, snarast bör förlora sin läkarlegitimation, och av Socialstyrelsen måste anmälas till polismyndigheten och ställas inför rätta , skriver anmälaren till Socialstyrelsen.

Kommentera! Ska läkare kunna ställas till svars för brott begångna av deras patienter?

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev