Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare anmäld för receptmygel

Publicerad: 5 mars 2018, 10:07

Foto: Pontus Ferneman/bildbyrån

Läkaren som i februari häktades misstänkt för mordförsök efter ett bråk på en vårdcentral i Stockholm har anmälts till Ivo för ha rotat i journaler och myglat med recept.


Tillsammans med en annan läkare har hen gått in i journaler och skrivit ut mjölkersättning på recept till barn som de aldrig träffat, rapporterar Aftonbladet.

Föräldrarna har blivit kontaktade av ett apotek i Stockholm och fått mjölkersättningen levererad direkt till bostaden. Föräldrarna har också blivit tillsagda av apoteket att inte vända sig till sin vanliga barnmottagning, utan att ringa direkt till apoteket för att få recepten förnyade.

Enligt Aftonbladet finns en koppling mellan läkarna och det aktuella apoteket. Motivet tros vara pengar. Läkemedel till barn är kostnadsfria medan mjölkersättning kostar 120 kronor i patientavgift per månad. Resten av summan får apoteket från landstinget.

Minst fyra familjer har blivit utsatta för samma sak, uppger Aftonbladet. I ett fall upptäcktes felet när barnet kom på återbesök till sin vanliga läkare. Överläkaren på den mottagningen anmälde de två läkarna till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Relaterat material

Läkare häktad misstänkt för mordförsök

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev