Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare anmäler landsting igen

Publicerad: 9 augusti 2013, 06:35

Tusentals övertidstimmar utöver den lagstadgade övertiden ska läkare i Västernorrland ha jobbat ihop utan att få ut sin ledighet. Nu anmäler Ångermanlands läkarförening landstinget.


Ångermanlands läkarförening anser att Landstinget Västernorrland har brutit mot arbetstidslagen. Den säger att varje enskild läkare kan arbeta 200 övertidstimmar per år och ta ut ledighet för de jourtimmar som blir utöver det. Mellan 2010 och 2012 ska läkare vid Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus har arbetat sammanlagt 5 282 övertimmar utöver den lagstadgade ledigheten, berättar läkarföreningens ordförande Bo-Göran Widman för Örnsköldsviks Allehanda.

Enligt Bo-Göran Widman har vissa läkare jour varannan natt eftersom olika specialiteter inte kan hjälpa varandra med jourer. Han ser en fara med de många jourtimmarna på schemat, som gör det svårt att rekrytera till sjukhusen, som redan har läkarbrist.

– För att få ihop ekvationen och göra arbetsförhållandena bättre skulle Sollefteå behöva tre läkare till och Örnsköldsvik minst två, säger Bo-Göran Widman till tidningen.

Läkarföreningen har anmält landstinget till Arbetsmiljöverket och hoppas på rättslig prövning. Kravet ska vara att anställa fler läkare för att inte riskera vite.

Landstinget Västernorrland har drygt två veckor på sig att komma in med synpunkter till Arbetsmiljöverket.

Läkarföreningen har inte skrivit på några så kallade avstegsavtal med Landstinget Västernorrland de senaste tre åren. I december förra året gjorde läkarföreningen en liknande anmälan till Arbetsmiljöverket, som då rörde åren 2010 och 2011.

Relaterat material

Läkarövertid har lett till anmälan

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev