Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare anmäler piller som sägs motverka baksmälla

Publicerad: 23 augusti 2007, 04:40

Flera läkare har anmält det företag som marknadsför Revigör till Konsumentverket. Även Karolinska institutet har reagerat och vill inte förknippas med piller mot baksmälla.


Den receptfria brustabletten Revigör har visat sig effektiv i att motverka ”dagen efter-besvär” som bland annat huvudvärk och illamående.

Det påstår i alla fall företaget Scandinavian Healthy Brands. Den positiva effekten är dessutom bevisad ”i en dubbelblind placebokontrollerad studie genomförd av läkare vid Karolinska institutet”.

– Vi har inget med denna studie att göra över huvud taget. De läkare som nämns i studien har inte eller har haft några som helst kopplingar till KI, säger Jan Carlstedt-Duke, dekanus för forskning vid Karolinska institutet.

I ett brev kräver nu Karolinska institutet att företaget tar bort alla referenser till institutet i dess marknadsföring av det kontroversiella preparatet.

Även fem läkare och en apotekare har reagerat på marknads­föringen och har anmält Scandinavian ­Healthy Brands till Konsumentverket för vilse­ledande marknadsföring. Vetenskapligheten bakom den så kallade ”Revigör-effekten” är ”obefintlig”, dessutom riskerar Revigör att öka alkoholkonsumtionen, vilket kan utgöra ett hot mot folkhälsan, skriver de.

Men enligt Claes Julin, vd för Scandinavian Healthy Brands, handlar det inte alls om något bondfångeri.

– Absolut inte. År 2000 genomfördes en placebokontrollerad studie med goda resultat av forskare från Karolinska institutet och Uppsala universitet.

Var är studien publicerad?

– Den är inte publicerad men där­emot presenterad på ett hälso­sym­posium i Turkiet för sju år sedan. Det finns inga belägg för läkarnas argument att Revigör skulle öka svenskens benägenhet att dricka och med tanke på att de samtidigt ifrågasätter kosttillskottets effekt blir hela på­hoppet ologiskt.

Karolinska institutet påstår att ­studiens upphovsmän inte har några kopplingar till institutet över huvud taget.

– Vi ska diskutera detta med Karolinska, men vi hävdar att de vid tiden för studien arbetade på Karolinska institutet.

Enligt Victoria Paulsson, apotekare vid inspektionsenheten på Läkemedelsverket, är det inte tillåtet att påstå att en substans kan bota eller lindra sjukdomsliknande tillstånd, som illamående eller huvudvärk – om substansen inte är ett godkänt läkemedel. Om så ändå sker kan det röra sig om olaga läkemedelshandel, vilket är brottsligt.

– Vi har nyligen varit i kontakt med det här företaget och efter den kontakten har de ändrat sin marknadsföring. Nu pratar de endast om att Revigör lindrar ”dagen efter-besvär”, vilket inte räknas som en sjukdom, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev