Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare anmäls för dataintrång efter bråk med grannarna

Publicerad: 2 juni 2010, 10:43

”Din senila, hjärtsjuka djävul – hoppas du dör snart!” När läkaren skrek dessa okvädningsord förstod läkarens granne, som är hjärtsjuk, att läkaren hade snokat i hans journal.


I en anmälan till Datainspektionen hävdar flera personer i en bostadsrättsförening i centrala Stockholm att deras granne, som arbetar som läkare på en vårdcentral i Stockholm, har loggat in och snokat i deras journaler.

I den ena anmälan beskriver en man, som för en tid sedan hade drabbats av ett hjärtstillestånd, hur grannen/läkaren vid ett tillfälle skrek åt honom: ”Din senila, hjärtsjuka djävul – hoppas du dör snart – du ska veta att du lever på utmätt tid – akta dig!”

Då förstod mannen att hans granne hade snokat i hans patientjournal. En kontroll visade att grannen/läkaren helt utan anledning hade loggat in i mannens journal vid inte mindre än tolv tillfällen. Även hans fru har drabbats av den snokande läkaren, konstaterar mannen i sin anmälan.

Även en annan person, boende i samma bostadsrättsförening som den hjärtsjuke mannen, har anmält läkaren för olaga dataintrång. Personen skriver: ”Det enda vi tre har gemensamt är att vi bor i samma bostadsrättsförening.” Och: ”(läkarens namn) är inte och har aldrig varit min läkare. Med anledning av det som förevarit känner jag mig som patient inte trygg och skyddad och är därför inte längre listad på (namnet på vårdcentralen).”

Anmälarna är också mycket kritiska till vårdcentralens verksamhetschef, som de inte tycker har agerat för att ta reda på vad som egentligen har hänt. Den hjärtsjuke mannen skriver: ”Någon acceptabel förklaring till dataintrången har ej framkommit och verksamhetschefen verkar mer bekymrad om vårdcentralens rykte än det olagliga dataintrånget.”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev