Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare anmäls till åtal för överförskrivning

Publicerad: 10 mars 2017, 07:13

Ivo anmäler en specialistläkares förskrivning av narkotiska preparat till åklagare.


Ämnen i artikeln:

IvoFörskrivning

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver i en åtalsanmälan att myndigheten anser att det finns skälig misstanke att tro att specialistläkaren genom grov oaktsamhet gjort sig skyldig till brottet framkallande av fara för annan. Då fängelse finns i straffskalan har Ivo lämnat över ärendet till åklagare.

Enligt åtalsanmälan handlar det misstänkta brottet om läkemedelsförskrivning till två patienter. I det ena fallet fick patienten förskrivit nästan 1 600 tabletter av ett narkotiskt smärtstillande preparat under en period av 25 dagar. Även det andra fallet gäller förskrivning av narkotiska preparat.

Ivo skriver att myndigheten är medveten om att läkaren inte kan styra över patienternas faktiska läkemedelsintag men att hen däremot har både möjlighet och skyldighet att skapa förutsättningar för att behandlingarna ska ske på ett så säkert sätt som möjligt.

Ivo understryker att läkaren redan under 2015 fått allvarlig kritik för handläggningen av en av patienterna och skriver:

”Det får därför anses som alarmerande att hen trots denna kännedom har upprepat samma förskrivningsmönster ett år senare.”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IvoFörskrivning

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News