lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare assisterade vid självmord

Publicerad: 16 juli 2020, 13:18

Läkaren Staffan Bergström försåg en man med ALS en dödlig dos sömnmedel. Efter att mannen avlidit anmälde han sig själv till polisen.


Mannen hade fått tid på en klinik i Schweiz för att avsluta sitt liv. Men coronakrisen stoppade resan.

– Jag vill ha prövat av domstol om jag gjort något olagligt, säger läkaren till TT.

För två år sedan insjuknade mannen i sjukdomen ALS. Han blev delvis förlamad och fick svårt att andas på egen hand. I början av juli skulle han och hans familj ha åkt till en klinik i Schweiz för att få dödshjälp. Men coronapandemin satte stopp för resan.

– Jag fick kontakt med honom och fick situationens prekära karaktär klart för mig. Jag bestämde mig för att försöka hjälpa honom, säger Staffan Bergström till TT.

Han är professor emeritus i internationell hälsa vid Karolinska institutet och legitimerad läkare. Han är också ordförande i riksföreningen Rätten till en värdig död, som är för dödshjälp, och en flitig debattör i ämnet.

Bergström tog del av mannens journaler och korrespondensen till kliniken Dignitas i Schweiz. Han fick också ett intyg på att mannen ville ha hans hjälp, säger han. En läkare som skriver ut läkemedel för att någon ska kunna avsluta sitt liv kan förlora sin legitimation, men det saknas rättsfall där det prövats i domstol.

– Jag vill ha prövat av domstol om jag gjort något olagligt. Vilket jag anser att jag inte gjort. Jag har stått med händerna på ryggen och sett att han dricker de här starka sömnmedlen, säger Staffan Bergström.

I tisdags, omgiven av sin familj, svalde mannen på egen hand medicinerna i sitt hem.

– Efter ett par minuter somnade han in. Jag stod bredvid honom och efter en kvart ungefär var han död, säger Bergström som undersökte mannen och sedan satt familjen med honom i en halvtimme med tända ljus innan de larmade SOS.

För Dagens Nyheter berättar Staffan Bergström att sjukvårdspersonalen som kom inledde återupplivningsförsök.

– Det blev lite konstigt. Men jag visade intyget och handlingarna från Dignitas i Schweiz, och förklarade öppet och rakt hur det hade gått till. Då insåg de vad det handlade om, säger Staffan Bergström till DN.

Sjukvårdspersonal och polis fick dokument och en redogörelse över vad som skett och Bergström anmälde sig själv till polisen. Polisen bekräftar för TT att det gjorts en anmälan.

– Det har inkommit en anmälan och en förundersökning är inledd om medhjälp till dråp. Ingen person är i nuläget frihetsberövad, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm. Kammaråklagare Urszula Grabowska som håller i ärendet säger att en person är misstänkt.

Bergström säger att det finns två skäl till hans agerande. För det första anser han att han hjälpt mannen i hans sista önskan att få ett slut på sitt lidande. För det andra vill han få till en debatt och en utredning kring dödshjälp i Sverige.

Torsten Mossberg, före detta medicinalråd och ledamot i Sveriges läkarförbund, tror att Staffan Bergström kommer att bli anmäld av Inspektionen för vård och omsorg, att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd kommer att försöka dra in hans legitimation och att fallet kommer gå till åtal.

– Han vill pressa fram något prejudicerande men jag tycker det är fel sätt, man borde ta det genom en utredning, säger han till TT.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev