Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare åtalas för patientkyss

Publicerad: 22 februari 2011, 10:48

En allmänläkare vid en vårdcentral i Jämtland har åtalats för att ha försökt kyssa sin patient. Ord står mot ord, men enligt åklagaren finns vissa bevis.


Det var den 19 mars förra året som läkaren skulle undersöka en patient för magsmärtor. Enligt den kvinnliga patienten lyssnade läkaren först på hennes hjärta. Sedan berörde han hennes bröst på, som hon upplevde, obehagligt sätt.

Därefter undersökte läkaren kvinnan rektalt och sedan vaginalt med handen. När hon skulle lämna rummet ville läkaren ge henne en kram, men i stället för en kram fick hon en kyss på munnen. Kvinnan puttade då bort läkaren som dock inte gav sig utan försökte kyssa sin patient på nytt, denna gång med hjälp av tungan.

Kvinnan rusade ut från undersökningsrummet och berättade genast vad som hade hänt för en sköterska och en läkare.

Den aktuelle läkaren nekar till alla anklagelser och säger sig vara ”chockad och bedrövad” över uppgifterna.

Trots det valde Eva Lena Rimér, vice chefsåklagare vid Östersunds tingsrätt, ändå att åtala läkaren för ofredande.

– Ord står mot ord, men det är inget ovanligt. Eftersom kvinnan gick direkt ut och berättade vad som hade hänt för en sköterska och en annan läkare, menar jag att det finns stödbevisning tack vare deras vittnesmål.

Kvinnan ställer sig också frågande till den vaginala undersökningen, varför åtalade du inte för den också?

– Jag kommer inte ihåg hur jag resonerade, men jag valde att endast väcka åtal för kyssen. Vi hade ett annat ärende tidigare där vi försökte reda ut huruvida en sådan här undersökning var medicinskt nödvändig eller inte och det var inte lätt kan jag säga.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev