Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare åtalas för skattefusk

Publicerad: 18 december 2007, 10:27

De 13 läkarna hyrdes ut för 100 000 kronor i månaden. Men de undvek skatt genom att pengarna slussades till Gibraltar. Nu åtalas de vid Malmö tingsrätt.


Det var mellan 2002 och 2004 som de 13 läkarna hyrdes ut till vårdcentraler av två kommanditbolag, rapporterar Sydsvenskan. Tillsammans med två ekonomer åtalas de nu för att ha undanhållit 9,9 miljoner i skatt och arbetsgivaravgifter. 5,7 miljoner kronor av dessa är inkomstskatt som läkarna skulle ha betalat och 4,2 miljoner är arbetsgivaravgifter.

De vårdcentraler som hyrde läkarna betalade cirka 100 000 kronor per månad, men läkarna plockade, enligt åtalet, bara ut mellan 5 000 och 30 000 kronor i beskattad lön inklusive sociala avgifter.

Pengarna har sedan via Storbritannien förts till konton i Gibraltar utan att redovisas i läkarnas deklarationer. Misstankarna mot läkarna och ekonomerna uppstod i samband med en skatterevision mot de båda kommanditbolagen. Misstankarna stärktes sedan några av läkarna visade sig använda Visakort från Gibraltar när de gjorde inköp i Sverige.

Sex av läkarna åtalas för grovt skattebrott, övriga för skattebrott. En av läkarna åtalas också för bedrägeri eftersom han, enligt åtalet, begärt föräldrapenning samtidigt som han arbetade svart.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev