Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare bakom apotekskoncept för stressade storstadsbor

Publicerad: 30 mars 2009, 13:49

Entreprenörerna bakom apotekskonceptet Foxfarmaci satsar på ”minivårdcentraler” för den stressade storstadsmänniskan. Den första svenska uppstickaren på den stundande apoteksmarknaden erbjuder bland annat lungfunktionsmätningar.


Hjärtkirurgen Laila Hellgren och hennes kollega Vilyam Melki på Akademiska sjukhuset i Uppsala diskuterade Apotekets öppettider under ett långt nattpass. Melki, som är far till tre söner – alla öronbarn – behövde penicillin till mellansonen och fick medhåll av sin kollega om det absurda i bristen på nattöppna apotek.

- Som läkare ser vi systemets svagheter inifrån. Det är vi som förskriver och får höra från patienterna när det blir krångel, säger Vilyam Melki, som konstaterar att den offentliga vårdens gnäll runt kaffet ofta slutar i ingenting.

Men den här irritationen kanaliserades i en affärsplan för att starta eget när omregleringen av apoteksmarknaden tillät.

Första stora hindret? Svårigheten att hitta en bra lokal. Central, stor, med stora fönster och många förbipasserande, så löd kraven.

– Vi visste att det var helt avgörande för hur det skulle gå. Men så bra lokaler går alltid till Pressbyrån och de andra stora kedjorna. Jag var helt deppig när vi inte lyckades, säger Laila Hellgren, positionerad på en vit stol i det som skulle visa sig vara lösning.

För mitt i sommaren – när alla andra hade semester – dök den upp. På ett hörn vid Vasagatan, nära Stockholms centralstation, hänger kondomerna, naturläkemedlen och schampona på rad i vita hyllor. Bakom disken står sjuksköterskan Pia Gibson McGovern redo att erbjuda blodtrycksmätningar för dem som lockats in av gratisskylten.

Just hälsa är den profil som Foxfarmaci vill ha. Förutom blodtryck erbjuds enklare blodprov, lungfunktionsmätning, kroppsfettsundersökningar och vaccinering. Målgruppen är tidspressade innerstadsmänniskor som vill få problem lösta snabbt. Läkemedel kommer senare, när omregleringen är klar.

I väntan på den biten fyller ett kafé ut metrarna längst bak i Foxfarmacis butik och eftersom det nu står klart att läkare inte får vara huvudägare i apotek står kompanjonerna Hellgren och Melki även inför andra förändringar. En tredje delägare – som är apotekare – är redan ombord och ytterligare tre är på väg in när ägandet i det bakomliggandet bolaget nu måste omfördelas.

I ett tidigt skede hade Foxfarmaci kontakt med riskkapitalister som var beredda att investera pengar i verksamheten, men mixen av finanskris och investerarnas intresse för detaljstyrning gjorde att det samarbetet inte blev av.

Tanken på expansion ligger annars nära till hands och ja, det ska bli en kedja. 20-30 apotek är målet på fem till tio års sikt. Hotet från de stora jättarna som väntas komma in på marknaden rycker Laila Hellgren på axlarna åt.

– Jag tror inte att det blir något stort problem. Vårt tänk med en minivårdcentral är unikt, och jag tror alla tjänar på om det kommer in nytt på den här marknaden. Dessutom har vi fördelen att vara väldigt flexibla. Det vi bestämmer dag ett kan genomföras dag två.

Flera gånger i veckan får företaget samtal från apotekare som är sugna på en ny arbetsplats. Just nu vill dock Foxfarmaci helst rekrytera en person för hjälp med marknadsföringen. I butiken på Vasagatan finns förutom sjuksköterska numera också en apotekstekniker. Tanken är att i framtiden hålla kvällsöppet, kanske nattöppet och helgöppet också.

En andra lokal i Stockholm är på gång. Så småningom kanske också Göteborg och Malmö, men expansionsplanerna rör inte i första hand svensk mark.

– Tyskland och Danmark känns mer troligt än Finspång. Vi inriktar oss på större städer, säger Laila Hellgren, som gärna vill ha fler samarbeten mellan farmaceuter och läkare.

– Jag ser ju vilken nytta jag gör när jag pratar med de gamla tanterna eller gravida kvinnorna här i butiken. Som läkare kan man ge råd med en annan pondus.

Finns det inga nackdelar med att erbjuda dessa tester på apotek?


– Det skulle vara att vi inte följer upp resultaten. Men kan vi hitta och skicka personer med högt blodtryck till läkare så är det bra för folkhälsan, säger Laila Hellgren.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev