Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare: Barn lockade till sig förövare

Publicerad: 15 november 2005, 15:14

I ett yttrande till länsrätten i Stockholm lägger en sakkunnig psykiater skulden på fem barn som utsatts för sexuella övergrepp. Psykiatern, Ulf Durling, granskas nu av Socialstyrelsen.


I ett fall där länsrätten i Stockholms län i våras tog ställning till fortsatt rättspsykiatrisk vård av en psykiskt sjuk man, som dömts för sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande av fem barn, citeras länsrättens sakkunnige läkare, Ulf Durling. Han sade så här om pedofilen:

"NN var vid tiden för dessa händelser uppe i varv, glättig och glad i hågen och lätt att väcka och detta utnyttjades av de barnbarn som fanns och deras lekkamrater. De lockade ut honom på hal is och det brast under honom. Jag kan mot den bakgrunden förstå hur främmande NN står inför det här kravet att underkasta sig en brottsutredning och på något sätt deklarera bot och bättring för något som han varit delaktig i och blivit provocerad till".

Ska inte uttala sig i skuldfrågan  Socialstyrelsen har nyligen uppmärksammats på yttrandet från länsrätten där Ulf Durling, enligt citatet ovan, lägger skulden på barnen.

- Det här ser så märkligt ut att vi måste utreda det, säger Kerstin Magnusson, jurist på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Stockholm.

Även psykiatrer är kritiska till Ulf Durlings uttalande.

- En sakkunnig läkare ska uttala sig om patientens psykiska hälsa och inte, som i detta fall, säga något om skuldfrågan. Det här yttrandet låter inte professionellt, säger psykiatern Anna Maria af Sandeberg, ordförande i Svenska psykiatriska föreningen.

Professor Bruno Hägglöf, ordförande i Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri, har samma uppfattning.

- Det finns en tydlig distinktion i lagen att skulden inte kan läggas på barnet. Att uttala sig på detta sätt   visar på okunskap på ett område där en psykiatriker borde veta vad som gäller, säger han.

Bruno Hägglöf välkomnar Socialstyrelsens granskning.

"Inte ens fel att två träter"  Ulf Durling är verksam som överläkare i psykiatri på Danderyds sjukhus i Stockholm. Förutom att vara sakkunnig i bland annat länsrätten i Stockholm, är han föredragande läkare i Socialstyrelsens rättsliga råd. Ulf Durling är även en välkänd deckarförfattare.

När Dagens Medicin läser upp vad han har sagt för honom reagerar Ulf Durling först inte särskilt på detta. Att patienten skulle ha "utnyttjats" av barnen förklarar Ulf Durling med att varken mannen eller barnen riktigt insåg vad de gjorde.

- Det är inte ens fel att två träter, säger han.

Efter ytterligare samtal säger Ulf Durling att han kan förstå om yttrandet i domen uppfattas som om han lägger skulden på barnen, men att detta inte var hans mening.  

Ska förklara sitt yttrande  - Det är möjligt att jag tänker annorlunda om det här samspelet och mannens relativa oskuld eftersom jag har en bakgrundskunskap som inte syns i yttrandet, säger Ulf Durling.

- Men jag vill peka på omständigheter som gör att mannen i dag, flera år efter det inträffade, inte ska behöva lida för något som han då inte kunde styra över på grund av en psykiatrisk sjukdom. Jag blir djupt upprörd om jag utmålas som någon som lägger skulden på offren.

Enligt Socialstyrelsens generaldirektör Kjell Asplund ska de som sitter i myndighetens rättsliga råd vara personer med stor integritet och gott omdöme.

- Vi kommer därför att be Ulf Durling att han förklarar sitt yttrande och tar sedan ställning till hans lämplighet som sakkunnig i rättsliga rådet, säger Kjell Asplund.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev