lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare begärs häktad för fler barnsexbrott

Publicerad: 26 januari 2018, 08:29

Foto: Norstedts juridik

UPPDATERAD. För mer än ett år sedan utredde Skaraborgs sjukhus läkaren som nu är häktad misstänkt för flera sexuella övergrepp mot barn. Utredningen gjordes efter att en patient vänt sig till patientnämnden.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


En ”ung patient” hade känt obehag vid en undersökning, uppger P4 Skarabog.

– Det var en anmälan till patientnämnden som föranledde det. Man kom fram till att det var ett normalt förfarande, säger Christer Printz, chefläkare vid Skaraborgs sjukhus, till Dagens Medicin.

Ni har inte haft synpunkter på läkarens agerande?

– Nej, säger Christer Printz.

I veckan lämnade Skaraborgs sjukhus in en polisanmälan gällande tre sexbrott mot barn som ska ha inträffat när mannen jobbade på barnmedicin. Christer Printz berättar att sjukhuset nu går igenom läkarens patientjournaler för att se om det finns något otillbörligt i fler undersökningar som läkaren gjort.

– I de fallen vi skulle hitta någonting kommer vi att kontakta föräldrarna, säger Christer Printz.

Har ni hittat något hittills?

– Det kan jag inte kommentera.

Brotten som läkaren begärs häktad för ska ha skett i Stockholm, där mannen arbetade på en barnmottagning. Läkaren misstänks för att ha begått brotten både i och utanför tjänsten.

Utredningen omfattar i dagsläget fler än 20 fall av misstänkta övergrepp mot barn, bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Dagens Medicin har varit i kontakt med mottagningen i Stockholm som gjorde polisanmälan.

– Han hade en anställning hos oss i sju veckor, och sjätte veckan upptäckte vi det här. Det var detaljer här och där som gjorde att jag fattade misstankar, och valde att slå larm. Föräldrar hörde av sig gällande mottagningsbesöket, säger mottagningens chefläkare och betonar att föräldrar alltid har varit med i rummet vid undersökningarna.

Den häktade läkaren har även arbetat hos den digitala vårdcentralen Kry. Bolaget fick vetskap om misstankarna av mottagningen som gjorde polisanmälan.

– Så fort vi fick reda på polisanmälan och att den rörde brott av en så pass allvarlig karaktär beslutade vi att med omedelbar verkan stänga av läkaren från alla våra system i avvaktan på mer information och den vidare utvecklingen. I praktiken så innebar det att läkaren inte längre fick åtkomst till några journaler, register eller till det system som gör att man kan ta emot patienter, säger kommunikationschef Samuel Danofsky i ett mejl till Dagens Medicin.

Kry startade också en intern journalgranskning. Den utredningen hittade inga avvikelser, enligt Samuel Danofsky.

Mannen nekar till alla misstankar, skriver TT.

Relaterat material

Nya misstankar mot sexhäktad läkare

Läkare häktas för sexövergrepp mot barn

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev