Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare bröt sekretessen - men uppgifter om mordhot dementeras

Publicerad: 15 november 2007, 14:39

Säpo dementerar nu uppgifterna om att en man anhållits misstänkt för att planera mord på Stockholms sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt (m). Verksamhetschefen vid den klinik där mannen behandlats bekräftar dock att sekretessen brutits på grund av de allvarliga hot mannen uttalat.


Det var tidigt i morse som Aftonbladet gick ut med de sensationella uppgifterna om att en 42-årig man gripits och anhållits misstänkt för att planera ett mord på Filippa Reinfeldt. Mannen skulle, enligt tidningen, ha förts till en rättspsykiatrisk avdelning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge av tungt beväpnad och maskerad polis.

Dessa uppgifter är inte korrekta, meddelar nu Säpo.

”Det som hänt är att en person frivilligt har sökt sig till sjukvården då han mår dåligt. I samtal med sjukvården har mannen lämnat sådana uppgifter att han nu är tvångsintagen för psykiatrisk vård. Ingen person är anhållen. Ingen förundersökning pågår. Ingen husrannsakan har skett i mannens bostad. Ingen person har transporterats till Huddinge rättspsyk av poliser i svarta luvor med förstärkningsvapen.”, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Även chefsåklagare Tommy Lindstrand dementerar till TT uppgifterna om att mannen skulle ha anhållits för mordhoten.

– Detta är en anka, säger han till nyhetsbyrån.

Men Anna Åberg Wistedt, verksamhetschef för den psykiatriska mottagningen vid S:t Görans sjukhus, bekräftar att kliniken bröt sekretessen kring mannen.

- Med anledning av hans tankars karaktär bröt vi sekretessen, säger hon till tidningen Expressen.

Det som ska ha hänt är att den 42-årige mannen, på eget initiativ, för några dagar sedan tog kontakt med den psykiatriska kliniken vid S:t Görans sjukhus i Stockholm. Utifrån de hot han ska ha framfört mot Filippa Reinfeldt beslutades om psykiatrisk tvångsvård, varför han i går förflyttades till rättspsykiatriska kliniken i Huddinge.

– Det handlar om hans sjukdomsbild och tankar. För att stärka säkerheten för både honom och andra människor förflyttades han till en annan klinik, säger Anna Åberg Wistedt till Expressen.

Säpo bekräftar visserligen för Dagens Nyheter att fallet har varit ett ärende hos myndigheten, men vill inte kommentera på vilket sätt.

– hade det funnits ett mordhot hade vi haft en åklagare inkopplad, säger Anders Thornberg, informationschef vid Säpo, till tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News