Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare bryr sig inte om prisdirektiv vid förskrivning

Publicerad: 27 november 2008, 17:17

Läkare bryr sig inte om prisdirektiv vid förskrivning

Läkare skriver inte ut de mest kostnadseffektiva läkemedlen. Framför allt inte i Stockholm. Det konstaterar Ellen Vinge, docent i klinisk farmakologi vid Lunds universitet.


Ett exempel är preparat mot högt blodtryck, där de dyrare ARB-medlen fortfarande skrivs ut i hög grad trots att Tandvårds- och läkemedelsförmånsnämnden, TLV, den 1 september i år beslutat att dessa medel bara ska skrivas ut till patienter som inte tål de billigare och minst lika effektiva ACE-hämmarna.

– Vi ser ingen som helst effekt av beslutet. Men det tar sin tid att få igenom beslut och många gamla recept finns fortfarande kvar, säger Ellen Vinge, även ledamot av TLV, till Dagens Medicin.

Hon får medhåll av Björn Wettermark, forskare vid enheten för klinisk epidemiologi på Karolinska institutet i Solna, som även han höll i torsdagens seminarium om huruvida läkarna följer TLV:s råd eller inte. De båda konstaterar att det fortfarande finns mycket kvar att göra för att nå ut med de nya rekommendationerna om vilka blodtrycksmediciner som bör skrivas ut.

Trots det ser Ellen Vinge och Björn Wettermark en viss ljusglimt i Apotekets försäljningsstatistik. En del läkare har börjat skriva ut de billigare ACE-hämmarna, men skillnaden är stor beroende på var i landet läkaren befinner sig.

– Om man jämför Stockholm och Kalmar skrivs de dyrare ARB-medlen ut i mycket högre grad i Stockholm, säger Ellen Vinge, som dock inte kan svara på vad olikheterna beror på.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev